Премиера на Притча за Савската царица от Симо Лазаров


Премиера на Притча за Савската царица от Симо Лазаров

5458

От всички книги в Стария Завет нито една не е толкова трудна за тълкуване като "Песен на песните, от Соломона" – прекрасен, но загадъчен текст.

Сред множеството хипотези професор Мони Алмалех предлага свой прочит в студията "Савската царица" (2015) и в романа "Савската царица, Лилит и гарванът" от същата година. Той се придържа към твърдението, че именно любовта на Соломон и Савската царица е възпята в "Песен на песните". Библейската книга по този начин представя диалога между Соломон и Суламид, която е владетел на Етиопия, т.е. Савската царица.

Посещението на Савската царица в Ерусалим е описано в книга 3 Царе 10:1-13, но дори сухият стил посочва, че "като видя Савската царица всичката мъдрост на Соломон, и… не остана дух в нея". Любовта им е споделена и е между равни. Тя го дарява с множество подаръци, а "цар Соломон даде на Савската царица всичко що тя желаеше, каквото поиска, освен онова, което цар Соломон ѝ даде доброволно". (книга 3 Царе: 10)

Този сюжет вдъхновява музиканта професор Симо Лазаров ето така:

"Исках да създам произведение с епичен характер. Не бях се обръщал към библейските книги, а смятах, че вече е време. Вдъхновението ми беше провокирано първо от идеите, споделени с Мони Алмалех и реализирани в първата наша обща продукция "Светлина", издадена на DVD. Впоследствие се оформи  и идеята за "Савската царица", а оттам и за трилогията с трета част "Архангелите". Опитах се да пресъздам с музика природата, атмосферата  на онова време и, разбира се, любовта".

Петнадесетте пиеси в албума са интерпретацията на Симо Лазаров за срещата на двамата владетели и за тяхната любов, крачеща свободно през хилядолетията. Контекстът на любовта включва красотата на Ерусалим – с порти и градини, с двореца, живота и интригите в него, с жените на Соломон, дипломацията и пиршествата, а и с качествата му като съдия, пророк, цар, любим на Бога, но и наказан от него.

Премиерата на "Притча за Савската царица" ще се състои в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 6 май, след новините в 21.00 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички