Двуглас в ефира на Хоризонт


Двуглас в ефира на Хоризонт

5080

Ново фолклорно предаване на програма "Хоризонт" – "Двуглас", стартира на 7 май.

В неделя от 14.00 до 16.00 ч. водещите Ива Валентинова и Ева Валентинова ще разтворят пред слушателите пъстрата палитра на българската народна музика  – от изворния фолклор до съвременната ѝ интерпретация от възпитаници на професионалните музикални школи и специализирани училища.

"Двуглас" ще представя майсторите във фолклора и техните ученици, наши и чужди изпълнители от различни точки на света,  фолклористи, етнографи и етномузиколози. Новото предаване ще бъде плод на общото усилие на музикалните редактори от програмата. В него Юлия Цанкова ще среща аудиторията с интересни изпълнители и групи от страната, а от Цвети Радева ще научаваме за най-значимите събития на фолклорните сцени по света. В различните рубрики ще следим фолклорния календар у нас и в чужбина, находки от словесния фолклор и предложения, които слушателите имат за избора на участници в предаването. В класацията "Фолклорно минало в бъдеще време" ще бъдат представяни съвременни интерпретации на стари познати мелодии, за които слушателите ще гласуват по телефона или интернет.

Водещите на премиерното предаване, което ще звучи всяка неделя, Ева и Ива Валентинови, са възпитанички на Националното училище по фолклорни изкуства "Филип Кутев" – Котел и на СУ "Климент Охридски". Занимават се с фолклор от деца. Родени в сърцето на Граово, те интерпретират звученето на граовската музика през тяхната музикална подготовка, а убеждението им е, че собственият поглед на младите изпълнители е надграждане на фолклора, което спомага за неговото  съхранение.  

Още от началото на певческата си кариера Ева и Ива печелят многобройни награди, сред които първо място в конкурса на Българското национално радио "Млади фолклорни таланти".

Години по-късно - през 2012, двете вече са водещи на музикалната класация "Млади фолклорни таланти" и предаванията "Музикална шарения" и "Двуглас" по програма "Хоризонт".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички