Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Котките - бродуейски опашки и свят в цвят. Мяу!

15.05.2017   Десислава Мирчева
Котките
Четири вечери и общо шест представления – толкова трябват на "Котките", за да зарадват българската публика.
 
Аз съм от щастливците, които ще ги видят още първата вечер. Времето е в тон с настроението на тълпата, чакаща началото на мюзикъла – топло, усмихнато, нетърпеливо. Стигнето до зала 1 на НДК се оказва малко по-трудно от предвиденото. Не само публиката е много, но и ситуацията в "двореца" е в ситуация строителна площадка. Прескачам чували с цимент, наредени на купчини плочи, пушилка излиза изпод обувките ми, ескалатори няма! Пътят до красотата е дълъг и... доста прашен. 
 
"Котките" е първият мюзикъл, който съм гледала преди около 10 години в Музикалния театър в София. Тогава се влюбих в музиката от шедьовъра на Андрю Лойд Уебър. Преди 2 години прочетох творбата на Томас Стърнз Елиът (Т.С. Елиът) "Книга за практичните котки на стария опосум". Котките като мустакати индивиди са моя слабост от дете. А Бродуей всеки момент ще излезе пред мен, на българска земя!
 
"Котките" е представен за първи път в Уест Енд в Лондон през 1981 година. През 1982 в същия творчески състав постановката стъпва на Бродуей. Печели овацииите и на критиката, и на публиката, както и много награди, между които за най-добър мюзикъл на името на Лорънс Оливие и "Тони". Лондонската постановка се играе непрекъснато 21 години, а на Бродуей - 18 години, с което и двете поставят рекорд. Мюзикълът "Котки" е преведен на над 20 езика, а през 1998 г. е "превърнат" и в тв филм.
 
Декорът е поставен на специално изработена за шоуто 20-метрова сцена. Участниците са облечени в ръчно изработени костюми на различни породи котки. Представители на котешкия свят често са сред публиката по време на представлението и "въвличат зрителите в действието", което нерядко води до комични ситуации.
 
Световнизвестният мюзикъл дойде в София с оригиналния си актьорски състав, с всичкия декор и антураж, за да пресъздаде историята на специалното събрание на котешкото племе Джеликъл, което се събира веднъж годишно, за да посрещне своя вожд - мъдрия Стар Дойтермони

Всичко започва в полунощ, в малкия заден двор, когато изведнъж сред множество светлини излизат котките да представят песните си, докато старият вожд на племето избира една от тях, която да се прероди. Страхотни, цветни, мустакати, танцуващи! Главата ми се завърта от толкова мнгоо емоция. На сцената има поне 20 души,  които освен вокални данни, демонстрират и актьорски умения. Всяка мустакатка получва своя куплет, няма една еднаква с друга. Чудя се колко време отнема грима на един от актьорите? Колкото за един костюм? Колко ли е трудно да пееш и да танцуваш едновременно? Колко време отнема, за да постигнат такъва невероятен синхрон в котешкото войнство? 
 
Представям ви главните герои – котката – джентълмен Бъстофър Джоунс, с прекрасната си черна козина. По-стар и по-мъдър от останалите, често посещава джентълменските клубове, за да яде скариди, от което фигурата му е забележително кръгла. Той печели уважението на цялото племе и най-добър в две неща - да мъдрува и да яде.
 
По-мъдър от него е само вождът на племето - Старият Дойтерноми. Той вече е изживял няколко от деветте си живота и говори само в рими и поговорки. Уважаван от цялото племе, прекарва повече от времето си на слънце, излежавайки се. Уважава всички котки, включително отритнатата Гризабела. Неговото най-голямо умение е да съзира качествата на всеки член на племето.
 
Главната котка, при това не само в моя живот, а и в момента, е Гризабела! Някога тя е била най-обожаваната и красива, но напуска племето. След време обаче решава да се завърне, но по-старите членове на племето отказват да я приемат обратно. Някога облечена с красива и блестяща рокля, сега носи износен кожух. Тя живее загубена в спомените за някогашната любов на останалите котки и именно персонажът ѝ, изпълнен от екзотичната Джана Ампил, родом от Филипините, представя най-емоционалната и трогателна песен в мюзикъла - "Memory".
 
Много ми е трудно да опиша изживяването, което ми подари бродуейския каст на великия мюзикъл на Андрю Лойд Уебър "Котките". Само ще ви кажа, че беше повече от вълнуващо. И че е някак свръхестествено и прекрасно да присъстваш на спектакъл от Бродуей в центъра на София. Мяу на всичко останало, важни са спомените!
 
Първо действие
 
Overture
Prologue: Jellicle Songs For Jellicle Cats
Naming Оf Cats
Invitation to the Jellicle Ball
Old Gumbie Cat
Rum Tum Tugger
Grizabella: The Glamour Cat
Bustopher Jones
Mungojerrie and Rumpelteazer
Old Deuteronomy
Jellicle Ball
Memory
 
Второ действие
 
Moments Of Happiness
Gus: The Theatre Cat
Growltiger's Last Stand
Skimbleshanks: The Railway Cat
Macavity: The Mystery Cat
Mr. Mistoffelees
Journey Тo Тhe Heaviside Layer
Ad-Dressing of Cats663
100%
 

Август ´17


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031