Europe за 4-ти път у нас: Само за ценители!


Europe за 4-ти път у нас: Само за ценители!

5860

Подозренията започнаха около 24 часа преди началото на този изключително позитивен концерт.

Родната рок пантера Светлана Близнакова обяви на профила си във Фейсбук, че подгряващият сет на група Севи преди Europe ще започне точно в 19.30 часа. До този момент за начало на събитието беше анонсирано 20.00 часа.

В 18.20 часа пред "Арена Армеец" не заварвам живо пиле. Пусто като в София на... Великденоколеденгергьовден. Автомобилите на паркинга не стигат дори за един тур на блъскащи се колички. Липсват даже и ограждения. Викам си: или съм объркал деня, или концертът се е "повредил" нещо.

С Тонина Манфреди се потапяме в катакомбите на "залата-красавица" и почти необезпокоявано се набутваме в зала с журналисти, в която в този момент влиза самият Джоуи Темпест. Очертава се странна вечер в средата на май. За сметка на това стюардите и организаторите са чак притеснително любезни за концерт в България и започваш сериозно да се чудиш какво се случва.

19.30 часът. Без абсолютно никакво закъснение на сцената се качват Севи. В "Арена Армеец" има не повече от 1 500 души, а съоръжението е монтирано в самия център на терена. В първата минута гледката те натъжава, но моментално започваш да усещаш предимствата на очертаващия се задушевен лайв. Звукът не прави салтоморталета в огромното хале, а те обгръща равномерно от самото начало.

Друго предимство е, че случайни фен-елементи няма. От тези, които можеш да видиш в рамките на няколко дни да манифестират едновременно на концерт на Bon Jovi, Азис, Шаде, Веселин Маринов, Sabaton и Драгана Миркович.

Най-световната българска рок банда Севи излиза с традиционния си хъс и удря здраво с хита си "Don’t Hesitate". Личи си, че са развълнувани от възможността да подгряват легендарната шведска банда Europe, с която вече са свирили на една сцена в Каварна преди няколко години.

Отбраната камерна публика посреща повече от радушно българския съпорт. Поне половината от хората пред сцената се познават поименно помежду си. Възможно е дори да си знаят номерата на обувките дори. Останките от рок общество в Татковината са все по-изчезващ вид, за съжаление.

Севи в квартетна формация (без клавиши) звучат мощно и с няколко пункта по-твърдо от очакваните Europe. В продължение на 35 минути те представят стегнат сетлист само с хитове основно от втория им албум "The Battle Never Ends". Някъде между "Crazy", "Speed Up" и "Destiny", модерната балада "On My Own" доказва категорично, че е национален англоезичен хит и публиката я разпознава много добре. Краят на ударния подгряващ сет е за "The Battle Never Ends" с много оригинален финал, изграден от няколко инструментални такта върху миналовековния хит на Europe "Rock The Night".

20.30 часът. През таванските джамове на "Арената" денят все още не се дава на нощта. Групата от Швеция, наречена Европа, не закъснява дори и една минута от обявения час за поява. Вече има над 2 500 човека, предвидени точно като теренно място и седалки. Добре подготвени организатори. И пак ще се повторя като при Deep Purple: Вдигнете я тази сцена малко бе, хора! С метър-два! Ако трябва книги подложете, толкова ли е сложно? Този гръбначен стълб не ни е за един ден, все пак.

В София Europe официално откриват новото си лятно турне Electric. Отчасти продължават да промоутират последния си албум "War Оf Kings" (2015) вече втора година след неговото излизане. Цели 4 песни от 16 възможни в концерта са от този диск. С едноименната, плюс "Hole In My Pocket" ни потапят силно и леко мрачно в поредния си (четвърти за 10 години) прекрасен концерт у нас.

В началото си викам: при толкова малко публика, шведите сигурно просто ще отбият номера. Нищо подобно! Джоуи Темпест влиза като торнадо на сцената и буквално ни помита с ударната си гласова вълна. Раздава се на 200% и то до самия край на концерта. Което моментално заразява агитката и този лайв се превръща в хиперпозитивно бижу.

"Rock Тhe Night" е трета поред и съвсем очаквано там идва планираното сливане между артисти и почитатели. Всичко е толкова приятно и темпово - имаш чувството, че гледаш лайва на VHS видеокасета и го превърташ през кадър. Няма време дъх да си поемеш.

Да, двамата Джоновци са леко статични на китарите, но отзад Йън блъска като канго барабаните. А фронтменът просто няма спирка! Дали защото е първа изява от турнето и му се правят рок-ен-рол стойки от месеци, или просто се радва да ни види, нямам никаква идея. Този човек обаче пее почти едно към едно от времената, когато развяваше тупирана грива от кориците на списание "Bravo".

Всичко в майсторски наредения сетлист си се върти около епохалния албум "The Final Countdown" (1986). През 2-3 песни от там се презарежда шоуто. След "Scream Оf Anger" и "Last Look Аt Eden", дружно се дерем на "блусчето", белязало 3 декади и наречено "Carrie". После "The Second Day" и "Firebox", за да дойде адреналинова инжекция със "Sign Оf Тhe Times" и обожаваната от ценителите "Girl From Lebanon" (1991).

Колкото повече наближаваше края на стегнатия 85-минутен лайв на шведите, толкова повече градацията растеше. Три предфинални пирона - "Superstitious", "Cherokee" и любимото ми парче от последния албум "Days Оf Rock 'n' Roll", което обаче на видеоклип ми е някакси малко по-въздействащо.

За бис е ясно, че ще има "последно отброяване". То най-изненадващо стартира на "подложка" и чак след клавишния рефрен, с който сме отраснали, Мик сяда на "йониката". Тук вече височините на Темпест не са както преди 3 десетилетия, ама публиката е така разкефена и разтанцувана ("The Final Countdown" беше и си остава и чудовищен дискотечен хит), че изобщо не ѝ пука, ако ще и само инструментална версия да цепи през колоните.

И точка. Минути преди 22.00 часа. Стегнато и ударно. Всеки е открил по един липсващ любим хит на Europe в листата. Но най-важното - на 90% е изпълнено и то по прекрасен начин.

Такъв свеж лайв мога да гледам всяка седмица и няма шанс да ми писне. Открих предимствата на публика от 3 000 души, наредени разумно в голяма зала.

Който е пропуснал,  може много, ама много да съжалява!

*************

Сетлист:

War of Kings
Hole in My Pocket
Rock the Night
Scream of Anger
Last Look at Eden
Carrie
The Second Day
Firebox
Sign of the Times
Girl From Lebanon
Ready or Not
Nothin' Тo Ya
Superstitious
Cherokee
Days Оf Rock 'N' Roll

Бис:

The Final Countdown

Снимки на Тонина Манфреди - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички