Почина Крис Корнел, фронтмен на Саундгардън и Аудиослейв


Почина Крис Корнел, фронтмен на Саундгардън и Аудиослейв

5667

Крис Корнел, един от флагманите на алтернативния саунд, наречен гръндж, който избуя в Сиатъл през 90-те години на миналия век, почина в Детройт на 52-годишна възраст на 17 май, предаде "Асошиейтид Прес", позовавайки се на неговия мениджър Брайън Бъмбери.

Според него смъртта на певеца е "ненадейна и неочаквана", а семейството на покойния е в шок. Говорителят  посочва, че приближените му ще следят отблизо медицинските прегледи, с които ще се установи причината за кончината. В изявлението се подчертава, че причините за смъртта ще бъдат тепърва уточнявани. "Фамилията на Крис благодари на феновете за тяхната подкрепа, любов и лоялност и моли за уважение на личното им пространство в този момент", пише в тъжната вест. Полицията в Детройт разглежда смъртта като възможно самоубийство. Говорител на властите потвърди, че са получили обаждане малко след полунощ, че Крис е намерен на пода в банята на хотелската си стая. Медицински екип е изпратен на мястото и е установил смъртта. Музикантът обаче е водил много здравословен начин на живот, издават от близкото му обкръжение. Според TMZ  семеен приятел е отишъл да провери какво се случва с музиканта и се е наложило да влезе с взлом в стаята му, където е открил тялото.

Корнел, придобил популярност от Саундгардън, ни напусна часове след концерт на същата знаменита група в града. Музикалният свят беше покъртен от новината. "Изключително талантлив и изключително млад", написа Джими Пейдж, китарист на легендарната банда Лед Цепелин. "Един от крайгълните камъни на музиката за поколението си", тъжно констатира Майк Портной (екс- Дрийм Тиътър). "Тежка загуба за света на рока", констатира Джо Пери от Аеросмит.  

Крис Корнел е едно от знаковите имена от гръндж вълната през 90-те години на миналия век, първоначално като вокалист Темпъл Ъф Дъ Дог, а после - на Саундгардън. След разпадането на групата през 1997 се отдава на солова кариера, преди да се включи в състава на супергрупата Аудиослейв през 2001 заедно с Том Морело, Брад Уилк и Тим Комърфорт. Саундгардън се събират отново и издават албума "King Animal" през 2012. Наскоро Корнел композира нова песен, част от саундтрака към филма The Promise, който е посветен на арменския геноцид. Темата му е близка, тъй като съпругата му е гъркиня и семейството ѝ също е пострадало по време на Първата световна война. "Това е буквално ДНК, което води от децата ми към бабите и дядовците на съпругата му. Те и двамата са били бежанци", каза той в интервю за "Билборд". Музикантът работеше и по нов албум със Саундгардън, твърдейки, че той е наполовина готов. "Нямаме краен срок", заяви в същия разговор  музикантът, който има шест солови диска.

Единственият концерт на Корнел в България се състоя в пловдивския античен театър на 10 май 2016 по покана на "Тангра Мега Рок".

Освен на музикалното поприще, покойният работеше с благотворителната си фондация в помощ на деца, жертви на насилие и бедност.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички