От 2729 м. надморска височина, с любов: Mental Architects


От 2729 м. надморска височина, с любов: Mental Architects

4850

Пет години след издаването на първия си дългосвирещ албум "Celebrations", софийското трио Mental Architects e готово с нов запис.

Албумът се казва "Ascend", а бандата ще го представи с listening party на 24 май в новия магазин на Дидо Пешев "Bare Hands Society" на 24 май.

Ако до 2012 творческата траектория на Mental Architects беше ясна на всички като една от малкото, ако не и единствената пост/мат-рок група у нас, самите те не приемат стиловите ограничения, които тези жанрове им налагат. Музиката на Mental Architects винаги са е отличавала с това, че техните песни са плод на споделено вдъхновение и обща музикална посока. Следвайки тази линия, групата осъзнава, че за да израсне творчески, тримата трябва да споделят нещо повече от репетициите и концертите заедно.

Така се ражда и идеята през 2013 Mental Architects да изкачат връх Мальовица, който се извисява на 2729 м. в Рила, и там, високо, вдъхновени от прехода и извисяването, да композират и запишат песен, която ще послужи за хармонична основа и централна част в албума. "Ascend" включва 12 парчета, като първите седем са музикалната метафора на изкачването, осмото е песента, записана на върха, а последните четири - слизането от него. Внимателният слушател ще може да открие основната тема от върха, вплетена в останалите мелодии от проекта.

В процеса на работа през тези 4 години, Mental Architects са написали над 30 песни, което има помага да намерят най-конкретните изразни средства, с които да пресъздадат преживяването с голяма емоционална прецизност. Записът е реализиран на живо в Sofia Session Studio през 2016. С "Ascend" музикантите показват, че изкачването не е задължително позитивно изживяване, но ако разчитаме един на друг, то със сигурност има по-голям смисъл.

Продукцията е дело на Андрю Шнайдер, познат с работата си по издания на групи като Cult Of Luna, Converge, Rosetta, Big Business и много други. Мастърингът е дело на Carl Saff.

След многобройни позитивни отзиви от първия им дългсвирещ албум от 2012 "Celebrations", 5 години по-късно Mental Architects ще представят новия си материал от 20.00 ч. със събиране и listening party в новия магазин на марката Bare Hands Society, който се намира на улица "Генерал Йосиф В. Гурко" №27.

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/1525596040798075

Снимка: Георги Челебиев

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички