Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

От 2729 м. надморска височина, с любов: Mental Architects


От 2729 м. надморска височина, с любов: Mental Architects

4855

Пет години след издаването на първия си дългосвирещ албум "Celebrations", софийското трио Mental Architects e готово с нов запис.

Албумът се казва "Ascend", а бандата ще го представи с listening party на 24 май в новия магазин на Дидо Пешев "Bare Hands Society" на 24 май.

Ако до 2012 творческата траектория на Mental Architects беше ясна на всички като една от малкото, ако не и единствената пост/мат-рок група у нас, самите те не приемат стиловите ограничения, които тези жанрове им налагат. Музиката на Mental Architects винаги са е отличавала с това, че техните песни са плод на споделено вдъхновение и обща музикална посока. Следвайки тази линия, групата осъзнава, че за да израсне творчески, тримата трябва да споделят нещо повече от репетициите и концертите заедно.

Така се ражда и идеята през 2013 Mental Architects да изкачат връх Мальовица, който се извисява на 2729 м. в Рила, и там, високо, вдъхновени от прехода и извисяването, да композират и запишат песен, която ще послужи за хармонична основа и централна част в албума. "Ascend" включва 12 парчета, като първите седем са музикалната метафора на изкачването, осмото е песента, записана на върха, а последните четири - слизането от него. Внимателният слушател ще може да открие основната тема от върха, вплетена в останалите мелодии от проекта.

В процеса на работа през тези 4 години, Mental Architects са написали над 30 песни, което има помага да намерят най-конкретните изразни средства, с които да пресъздадат преживяването с голяма емоционална прецизност. Записът е реализиран на живо в Sofia Session Studio през 2016. С "Ascend" музикантите показват, че изкачването не е задължително позитивно изживяване, но ако разчитаме един на друг, то със сигурност има по-голям смисъл.

Продукцията е дело на Андрю Шнайдер, познат с работата си по издания на групи като Cult Of Luna, Converge, Rosetta, Big Business и много други. Мастърингът е дело на Carl Saff.

След многобройни позитивни отзиви от първия им дългсвирещ албум от 2012 "Celebrations", 5 години по-късно Mental Architects ще представят новия си материал от 20.00 ч. със събиране и listening party в новия магазин на марката Bare Hands Society, който се намира на улица "Генерал Йосиф В. Гурко" №27.

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/1525596040798075

Снимка: Георги Челебиев

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички