Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Големите звезди и големите оркестри в Стара Загора


Големите звезди и големите оркестри в Стара Загора

4628

За шеста поредна година на античния форум "Августа Траяна" ще се проведе международният фестивал "Джаз форум Стара Загора".  Концертите от основната програма са от 8 до 10 юни, но празничните прояви започват още на 5 юни в Града на липите. Под мотото "Големите звезди и големите оркестри" изданието отделя особено внимание на няколко знакови 100-годишнини за историята на джаза. 2017 г. бележи 100 години от рождението на Ела Фицджералд, Телониъс Монк и Дизи Гилепспи, век от осъществяването на първия аудиозапис на джазова музика от Тhe Original Dixieland 'Jass' Band.
В началото бе дикси, затова и шестото издание на "Джаз форум Стара Загора" ще бъде открито с диксиленд. На сцената в трите фестивални дни ще се изявят четири биг бенд формации от България и чужбина, с чиито изпълнения ще бъде очертан процеса на еволюиране на големите формации – от музиката за танци до съвременното им модерно звучене – обяснява артистичният директор Венцислав Благоев. Поканили сме няколко водещи инструменталисти от САЩ, Европа и България, ще посрещнем и най-добрите български вокалисти в опит да представим този джаз, който вече сто години не спира да вълнува хората по цял свят", допълват организаторите от Община Стара Загора.
Специално внимание фестивалът отделя на Телониъс Монк и Дизи Гилеспи. "Между златото по пръстите и златото в пръстите" – под това название международна формация от изявени джазмени ще отдаде почит към създателите на модерния джаз. В почит към Ела Фицджералд ще прозвучат Хилда Казасян, Милица Гладнишка и Марина Господинова. Домакините от Военен биг бенд Стара Загора заедно с Петър Салчев и дългогодишния саксофонист на Рей Чарлз - Крег Бейли, ще възкресят магията на слепия виртуоз.
Третатата фестивална вечер е запазена за международен фестивален биг бенд с музикален директор маестро Антони Дончев, а за финал гостува Биг бендът на Сръбското радио и телевизия
По традиция начало на музикалните прояви от "Джаз форум Стара Загора" дават концертите за най-малките с програмата "Джаз за деца", които ще се състоят на 5, 6 и 7 юни от 11.00 часа в парк "Пети октомври". В предфестивалната програма са още  кинолекторията "Големите звезди и големите оркестри" с модератор Цветомир Цанков, както и други събития, посветени на джаза.
Както MySound.bg нееднократно писа, емблематичният за Стара Загора форум се организира по инициатива, с изключителното съдействие и финансова продкрепа на Община Стара Загора. Фестивалът се осъществява и с  подкрепата на фондация "Джазтет", "КонтурГлобал Марица Изток 3", фондация "Америка за България", очна клиника "Трошев", хотел "Форум", хотел "Уникато" и ресторант "Музикато".  Входът за всички събития е свободен. Програмата - на:

http://jazzforumsz.com/jazzforum/

https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички