Големите звезди и големите оркестри в Стара Загора


Големите звезди и големите оркестри в Стара Загора

4622

За шеста поредна година на античния форум "Августа Траяна" ще се проведе международният фестивал "Джаз форум Стара Загора".  Концертите от основната програма са от 8 до 10 юни, но празничните прояви започват още на 5 юни в Града на липите. Под мотото "Големите звезди и големите оркестри" изданието отделя особено внимание на няколко знакови 100-годишнини за историята на джаза. 2017 г. бележи 100 години от рождението на Ела Фицджералд, Телониъс Монк и Дизи Гилепспи, век от осъществяването на първия аудиозапис на джазова музика от Тhe Original Dixieland 'Jass' Band.
В началото бе дикси, затова и шестото издание на "Джаз форум Стара Загора" ще бъде открито с диксиленд. На сцената в трите фестивални дни ще се изявят четири биг бенд формации от България и чужбина, с чиито изпълнения ще бъде очертан процеса на еволюиране на големите формации – от музиката за танци до съвременното им модерно звучене – обяснява артистичният директор Венцислав Благоев. Поканили сме няколко водещи инструменталисти от САЩ, Европа и България, ще посрещнем и най-добрите български вокалисти в опит да представим този джаз, който вече сто години не спира да вълнува хората по цял свят", допълват организаторите от Община Стара Загора.
Специално внимание фестивалът отделя на Телониъс Монк и Дизи Гилеспи. "Между златото по пръстите и златото в пръстите" – под това название международна формация от изявени джазмени ще отдаде почит към създателите на модерния джаз. В почит към Ела Фицджералд ще прозвучат Хилда Казасян, Милица Гладнишка и Марина Господинова. Домакините от Военен биг бенд Стара Загора заедно с Петър Салчев и дългогодишния саксофонист на Рей Чарлз - Крег Бейли, ще възкресят магията на слепия виртуоз.
Третатата фестивална вечер е запазена за международен фестивален биг бенд с музикален директор маестро Антони Дончев, а за финал гостува Биг бендът на Сръбското радио и телевизия
По традиция начало на музикалните прояви от "Джаз форум Стара Загора" дават концертите за най-малките с програмата "Джаз за деца", които ще се състоят на 5, 6 и 7 юни от 11.00 часа в парк "Пети октомври". В предфестивалната програма са още  кинолекторията "Големите звезди и големите оркестри" с модератор Цветомир Цанков, както и други събития, посветени на джаза.
Както MySound.bg нееднократно писа, емблематичният за Стара Загора форум се организира по инициатива, с изключителното съдействие и финансова продкрепа на Община Стара Загора. Фестивалът се осъществява и с  подкрепата на фондация "Джазтет", "КонтурГлобал Марица Изток 3", фондация "Америка за България", очна клиника "Трошев", хотел "Форум", хотел "Уникато" и ресторант "Музикато".  Входът за всички събития е свободен. Програмата - на:

http://jazzforumsz.com/jazzforum/

https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички