Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Джони Джоели рокяса с нашите Еридан в Монтана


Джони Джоели рокяса с нашите Еридан в Монтана

8000

Още когато дойде в България за последния Каварна Рок Фест 2017 като вокалист на Аксел Руди Пел, Джони Джоели (Johnny Gioeli) остана очарован от българската публика - беше споделил във Фейсбук-профила си с каква страст и всеотдайност ние, българите, подхождаме към рок музиката, поради това, че тя не е била достъпна през "онези" години и сега все още утоляваме жаждата за музика и свобода на изразяване, която тогава е мъчила част от феновете (без мен, моето ДНК тогава още не е било образувано).

Освен това в скорошно интервю споделя, че в Щатите рокът вече не се котира толкова, а само тази е музиката, с която иска да се занимава, затова основно Европа е теренът му за жива изява.

Вероятно поради тези причини е приел поканата на Нелиан Николова, организатор на фестивала "Изкуството е...", който се провежда за шеста поредна година в Монтана (града, не щата) да зарадва отново феновете си в България. Самият фестивал тази година е под мотото "Изкуството е… да обичаш себе си, такъв какъвто си", а миналата година посрещна друг легендарен вокалист – Joe Lynn Turner (Rainbow, Deep Purple).

Американецът с италиански корени и налудничав поглед (в мен винаги е тлеело съмнението, че този поглед е породен от недотам законни субстанции, но кои сме ние да съдим хората) е един от най-добрите живи гласове на рока и понастоящем обикаля Европа с групата си Hardline (основана през 1991 заедно с брат му Джоуи Джоели, Нийл Шон, Дийн Кастроново и Тод Йенсен). В Монтана обаче Джони е сам, ще му свирят българите от Еридан. По-рано през деня Джони е посетил Дневния център за деца и възрастни с увреждания в Монтана и отново в профила си във Фейсбук споделя впечатления и снимки от срещата си децата. "Състраданието и любовта са единствената истинска валута в този свят... харчете я свободно", пише Джони.

Монтана посреща с прилична юнска жега и пищна зеленина, мирис на липи и характерното за малкия град спокойствие. На централния площад отдалеч се чуват звуците на саундчека на подгряващите банди. Изплувайки от прохладния парк и озовавайки се на площад "Жеравица", изпитвам съжаление към момчетата и техниците заради неописуемия пек – слънцето е зейнало директно срещу сцената. Оттеглям се на сянка в очакване да стане 19.00 ч.

Обявени са три подгряващи групи, всичките от Монтана. Без закъснение първи излизат Confusion, половинчасовият им сет е съставен от кавъри в стил гръндж, алтърнатив и класически рок. На третата песен тежки и настоятелни капки си пробиват път през облаците и голяма част от публиката се укрива под навеса на близката община, откъдето звукът е чудесен, макар и без видимост. След като освежава площада, дъждът си тръгва едновременно с момчетата от първата банда. Или не точно – двама от трима ще видим и в следващата подгряваща група - Paracosm. Техният репертоар е от авторски парчета, петте момчета изглеждат доста добре на сцената, личи, че са работили здраво и публиката им се радва. Последни са група Dedal. Възрастово не се включват в определението на организаторите за "младежки групи", но пък кавърите на вечни рок класики на Iron Maiden, Guns’n’Roses, Velvet Revolver и т.н. съвсем добре се вписват в определението "подгряващи". В около 21.20 ч. светлините угасват и започва суетнята около подреждането на сцената за главните действащи лица. То се проточва малко повече от очакваното – едва в 21.50 ч. излизат Еридан, а от колоните прогърмява гласът на Джони: "Are you ready, Montana!" На сцената връхлита ураган, чуват се акордите на "Dr. Love" – парче от първия албум на Hardline - "Eclipse" (1990).

Който е гледал Джони в Каварна, знае за каква енергия и раздаване става дума. Прави обаче впечатление, че, въпреки изрядните си вокални възможности, Джони има нужда от помощ с текстовете на песните и доста често свежда поглед към поставения пред него таблет. Чуваме изпълнение на Axel Rudi Pell ("Mystika"), Dio ("Holy Diver"), Rainbow ("Temple Of The King"), която и Axel Rudi Pell записва като кавър, и още една песен на Hardline – "Fever Dreams", тя е от 2012 с новия състав на групата. След това Джони се оттегля за един инструментал, в който Димо, Иво, Стоян и Станислав от Еридан показват майсторството си, бетонирано с над 15-годишна сценична кариера. При завръщането си Джони кани на сцената и лъчезарната Нелиан и площадът притихва под звуците на "Hallelujah" на Leonard Cohen. Зареждат се още няколко парчета: отново на Axel Rudi Pell ("Mascarade Ball"), Black Sabbath ("Heaven And Hell"), Whitesnake ("Here I Go Again"). Джони се раздава, тича и скача по сцената, но въпреки това изглежда странно разконцентриран, може би изморен, на няколко пъти обърква и забравя текста си. Вечерта завършва разочароващо бързо с най-големия хит на Hardline – "Hot Cherie" oт първия албум (всъщност кавър на Streetheart). Тук Джони вече беше видимо изтощен, микрофонът сочеше повече към публиката, погледът блуждаеше, видно бе, че нещо не е наред. След само 70 минути на сцената, певецът   се поклони заедно с Еридан и се сбогува с Монтана, като остави у мен усещането за нещо не съвсем довършено и пълно.

Всъщност след това се е върнал за автографи и снимки, но по това време аз вече спях в колата на път за София...

 

Снимки от концерта - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички