Различните лица на съвременния танц от Европа надничат в София


Различните лица на съвременния танц от Европа надничат в София

4948

На 8 юни, четвъртък, от 19.30ч. в театър "Азарян" ще бъде представена танцовата компания "Ан Нгуен" – Париж с продукцията "Автаркия: В търсене на самодостатъчност".  Хореографията е на Ан Нгуен, а в спектакъла е включена и оригиналната музика на Себастиен Лете, композитор и перкусионист. "Автаркия", се развива като стратегическа игра за четирима в търсене на собствена територия, надмощие и възможност за постигане на хармония. В трескав ритуал изпълнителите зрелищно трансформират стила на популярни танци от съвременната градска култура като хип-хоп, брейкденс и попинг в абстрактен танцов речник."
Ан Нгуен основава своята танцова компания par Terre през 2005. Тя идва от полето на брейкденса, но е силно повлияна от изследователски подходи и от различни бойни изкуства. Нейните хореографии подчертават принципа на изграждане на движението в хип-хоп танца и неговия енергиен заряд, като го облича в универсална символика. Те се отличават с изискването за много добра техническа подготовка и ниво на изпълнението, което е съчетано с много графични, насечени и изчистени композиции. Продукциите на Ан Нгуен изглеждат като абстрактен танц, но в крайна сметка те се занимават с мястото на човека в съвременния свят. Носител е на Наградата за млади таланти в хореографията 2013, както и на отличието Кавалер на ордена на изкуствата и литературата 2015. Асоцииран артист към Националния център танц в Шало до 2018 г. 
Продукцията гостува с подкрепата на "Театроскоп" в рамките на FranceDanse Orient-Express. "Театроскоп" е програма, лансирана от Френския институт, Министерството на културата и комуникацията и Министерството на външните работи и международното развитие на Франция
На 10 юни, събота, в Сатиричния театър ще бъде поставен "Desplante" - интимен, драматичен и въздействащ фламенко спектакъл, който комбинира различни видове от характерния испански танц в майсторското изпълнение на една от новите звезди на фламенко сцената – Едуардо Гереро. Спектакълът е с първа награда в категорията Desplante на международния фестивал за фламенко "Минас де ла Унион" в Мурсия, ИспанияDesplante e от множеството видове йамада във фламенкото – знак, който изпълнителят дава на певеца и китариста за предстояща смяна в ритъма. Със своя ярък индивидуален почерк и интензивно присъствие, Гереро извлича същността на фламенкото и му придава съвременна форма. Той е придружен от безупречния глас на Емилио Флоридо и красивото звучене на китарата на Хавиер Ибанес, които създават истинска наслада за сетивата. С "Desplante" Едуардо Гереро показва същността на фламенкото с нова сила и усъвършенстван стил, който допринася за развитието на този танц, обявен от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство. Спектакълът е създаден специално за един от най-значимите фестивали за фламенко "Минас де ла Унион" в Мурсия
Едуардо Гереро започва да танцува още на шестгодишна възраст в школата по фламенко на Кармен Гереро в Кадис, след което задълбочава обучението си при легендите на испанския танц като Антонио Каналес, Манoло Марин и други. Той учи в Консерваторията по танц в Кадис и след това разширява познанията си по съвременен танц при Дейвид Грийнал и по класически танц при Монсерат Марин. От 2002 се изявява в спектакли на едни от най-значимите фламенко хореографи и изпълнители в Испания, сред които Антонио Каналес, Ева Уербабуена, Аида Гомес и други. Той развива изключително изразителен и интензивен собствен стил на изпълнение, в който обновява формата на характерния испански танц. Той му носи няколко престижни отличия, сред които и наградата на публиката на фламенко фестивала Festival de Jerez 2017. Едуардо Гереро танцува на водещи сцени в Испания и по света, включително на сцената на "Болшой театър" в Москва, в музея "Гугенхайм" в Ню Йорк и др. Представлява го испанската продуцентска компания Ashara Cultura, посветена на популяризирането на фламенко, а нейната мениджърка – Клара Кастро, е организирала концерти на звезди като Принс, Брус Спрингстийн, Ролинг Стоунс, U2 и др. 
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Институт СервантесСофия и на Посолството на Испания в София.   Платформата "Световен театър в София" се организира от фондация "Виа Фест" и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017.
Спектакълът е част от програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято" 2017.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички