Островът на феите


Островът на феите

4793

През юни 1841 година американският писател Edgar Allan Poe публикува в притурката към списанието "Graham's Magazine" една от своите най-красиви и символични творби "The Island Of The Fay"("Островът на феите").

Разказът няма сюжетна линия, това са по-скоро размишления за музиката и мистицизма, докато повествователят попада на самотен остров сред малки реки. Островът се оказва обиталище на няколко нежни феи, една от които той вярва, че е видял в малко кану. Тя излъчва радост, озарена от слънчевата светлина в западната половина на острова, но става покрусена от скръб, когато премина в сянката на изток и това символизира преходът от младост към старини.

Разказвачът твърди, че музиката с висока класа може да бъде най-проникновено оценена само когато слушателят е в уединение. Нейните духовни послания са достъпни единствено в моменти на пълна концентрация към звука. Присъствието на всяка друга форма на живот в този момент, различна от "зелените неща, които растат върху почвата и са безгласни", е "във война с гения на сцената". Всичко, което ви отвлича вниманието от красотата на природата, разрушава въздействието на музиката и вие не можете нито да слушате в пълнота, нито да ѝ се наслаждавате. Чрез съзерцаване на природата и музиката в самота, ние се приближаваме към разбирането за нашето място във вселената, е посланието на Edgar Allan Poe, чието произведение е поместено в приложените материали.

С интерпретацията на "Островът на феите", Edgar Froese от германската група за електронна музика Tangerine Dream дава началото на нов цикъл, озаглавен "Звукови поеми от Eastgate", Froese заявява: "Определено си струваше да дадем начало на този цикъл с Edgar Allan Poe, писател, който твърде дълго е бил определян само като тъмен, мрачен и мистериозен. Той обаче е много повече от това, той е истински мечтател. Пресъздаването на разказа "Островът на феите" с моя музика и на Thorsten Quaeschining беше много вълнуващо, ние се опитахме да внесем динамика и отчасти експериментирахме с нов цигулар, постарахме са да вдъхнем живот на тази история чрез нашите възприятия".

"The Island Of The Fay" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР тази събота, 17 юни, след новините в 21.00 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички