Биг бендът на БНР закрива сезона заедно с Крейг Бейли


Биг бендът на БНР закрива сезона заедно с Крейг Бейли

5221

Биг бендът на Българското национално радио ще закрие сезона с концерт на открито пред Народния театър "Иван Вазов" от 18.30 ч. на 28 юни, сряда.

Музикантите и диригентът им Антони Дончев ще излязат на сцената заедно с двама забележителни солисти - саксофониста Крейг Бейли и певеца Петър Салчев, за да представят музиката на Рей Чарлз. В градската градина ще прозвучат теми от репертоара на Брадър Соул, както наричат покойния титан, аранжирани от Крейг Бейли, сред които "Georgia On My Mind", "I Got A Woman" и "Come Rain Or Come Shine". Бендът и гост-солистите ще изпълнят и авторски произведения на Крейг Бейли, част от които са написани специално за Рей Чарлз.

Крейг Бейли е известен като любим саксофонист на Рей Чарлз. Алт саксофонист, флейтист и кларинетист, той е сред най-търсените музиканти в Ню Йорк заради характерния си тон и лиричен стил на изпълнение. Роден в Синсинати, Охайо, през 1960, още от ранно детство интерпретира госпъл, класика, соул и джаз. Едва 16-годишен той печели стипендия от Консерваторията в Синсинати, свири в класически ансамбли, брас оркестри, симфонични оркестри и джаз бендове. През 1983 продължава обучението си при легендарния саксофонист Джаки Маклийн в Университета в Хартфорд. Работи и с Монго Сантамария, Арт Блейки (Art Blakey), Джордж Коулман, Рони Матюс, Ал Грей, Бени Картър и други. От 1987 Бейли е музикален директор, аранжор, водещ саксофонист и флейтист в оркестъра на Рей Чарлз, който става негов ментор. Постоянен участник в проектите на Tanareid, както и квинтета начело с барабаниста Акира Тана и басиста Ръфъс Рийд.

Петър Салчев е популярен български изпълнител, който започва вокалната си кариера с джаз формацията Бели, зелени и червени през 1990. През 1994 получава награда за най-добър млад изпълнител от пловдивската "Младежка джаз среща", а през 1997 печели стипендия за магистърска програма в Бостънската консерватория. Записва за БНР и БНТ, солист е на Биг бенда на БНР и Биг бенд – Пловдив. Работи с Ангел Заберски - син, Живко Петров, Христо Йоцов, Симеон Щерев, Теодосий Спасов, Асен Дойкин, Милчо Левиев, Петър Петров, Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Оливер Йосифовски, Костас Магинас, Мариус Поп и други. Участва със собствени проекти във всички джаз фестивали в България, изнася концерти в Англия, Германия, Австрия, Дания, САЩ и други.    

С концерта пред Народния театър ще завърши балканското турне на Крейг Бейли и Петър Салчев и изключително успешният сезон на Биг бенда на БНР, ръководен от Антони Дончев.

Събитието се осъществява с подкрепата на Mtel.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички