Hills Of Rock 2017: Адска жега с вкус на рок и метъл


Hills Of Rock 2017: Адска жега с вкус на рок и метъл

5586

12 000 души, 43 градуса, 3 сцени, 32 групи, стотици литри бира...

По-точно, кратко и ясно не мога да опиша първото издание на фестивала под тепетата – Hills Of Rock. В два от най-горещите дни тази година видяхме от близо за първи път Ейми Лий (Evanescence), Three Days Grace, имахме трета среща с прекрасната Санда Насик и Guano Apes, и поредна с Epica. Невероятната жега не спира феновете на едни от най-добрите готик метъл и рок групи в последните две десетилетия да се се видят "очи в очи" с тях.

Гребната база в Пловдив се пълни още от ранния следобед, в петък (30 юни). Очакванията на организаторите са за 12 000 души първата вечер. Поне влизането в зоната на фестивала става бързо и не дълго и изпотително. Веднъж стъпили на територията на гребната база имаме право да си избираме между трите сцени – всяка със свой собствен музикален стил и звучене, Hills Of Rock: Главна сцена (Main stage), Световна сцена (World Stage) и Алтернативна сцена (сцена "На тъмно"). Докато публиката още се събира и предпочита да се спасява от жегите под чадърите на дървените маси и пейки с ледена бира в ръка, на трите сцени постепенно набират обороти изпълненията на талантливи български банди. Krossfire видимо има стотици фенове в родния си град, защото не един посетител носи тениска с тяхното лого. Sеvi пък вече са утвърдено име и енергичната Светлана Близнакова и нейните момчета с лекота вдигат настроението на неколкостотин смелчаци, струпани пред оградите, които аплодират и подскачат на парчета като "The Саll" и "Dont Hesitate". 

Към 19.00 ч. на главната сцена се появяват първите гости от чужбина - Imminence. Черните им дрехи не подобряват положението с изгарящата пловдивска жега, но вокалистът Eddie Berg изстрелва един след друг хитове: "Diamonds", "Broken Love" и "This Is Goodbye". Следващите герои са Raveneye. От момента, в който стъпват на сцената "Hills Of Rock", неуморно забавляват сгъстяващата се публика с нешлифован гаражен рок, част от носталгичната вълна по 70-те години. Бандата съществува едва от 3 години, но демонстрира завидна музикална спойка и самочувствие. Raveneye и публика са заедно в интерактивното и позитивно шоу. 

Малко след 21.00 часа под прожекторите са Еpica, едно от големите и утвърдени имена, покорили стотици световни сцени с многопластовия си симфоничен метъл. За последен път гостyвали в България през 2011, холандците липсваха на българския си "легион" и това си пролича. "Горещината създава атмосфера като на интимно клубно шоу, а сме на фестивал на открито" - отбеляза основателят на групата Mark Jansen. Особено изпъква изпълнението на класиката "Cry For The Moon", на която публиката активно приглася,  Coen Janssen вилнее с извития като лунен сърп преносим клавир. Часът минава 23.00 и над 10 000 души тръпнат в очакване за омайния глас на Аmу Lee, която за първи път излиза на сцената пред българска публика. Високите ни очаквания като истински почитатели на Evanescence са надминати в момента, в който Amy запява. Защото тя не е просто певица, а артист, музикант, и умее да докосва душата на публиката с музиката, която прави. Гласът  ѝ е кристален като на запис, а талантът  ѝ - огромен. Тя умело свири и на кийборда, и на рояла. През последните 10 години, фронтдамата смени огромна част от членовете на формацията. Но сегашните  ѝ колеги придват още по-голямо богатство и завършеност на звука на групата. Най-новото попълнение е талантливата ритъм китаристка и басистка Jen Majura, която е в бандата едва от 2 години, но сякаш винаги е била част от нея.

Setlist
Everybody's Fool
What You Want
Going Under
The Other Side
Lithium
My Heart Is Broken
Your Star
Made of Stone
Haunted
Weight of the World
Say You Will
New Way Тo Bleed
Whisper
Call Me When You're Sober
Imaginary
Bring Me Тo Life

Encore:
My Immortal
Disappear 

В компанията на Evanescence посрещаме Джулая – нетрадиционно и рокаджийски. Синоптиците гарантират още по-горещ втори ден. Температурите се покачват, а групите обещават само едно – разбиване. Около 20.00 ч. на главната сцена се качват Existance, които явно са поели на кръстоносен поход да опазват, популяризират и възраждат (доколкото това е необходимо) класическия хеви метъл от 80-те години на миналия век. По същото време пред "World Stage" едва се намира място, защото над 500 души са дошли да пеят "Леле, како" с Контрол. Фронтменът Иван Гатев се шегyва с горещините и вдига тост между класики от 1992 като "Булка" и "Не съм нормален", а множеството откликва с готовност на наздравиците и се забавлява по време на целия едночасов купон.

Бързам обратно към главната сцена, защото там в 21.00 часа, ни предстои среща с Three Days Grace. Признавам си, че ги слушам от началните им години. В първите минути на сета звучи на запис "Killing In The Name" на Rage Against The Machine - a вече разпалената публика изригва шумно при излизането на четиримата канадци. Новият вокалист Matt Walst (брат на басиста Brad Walst), който участва в записите на албума "Human" (2015) и има десетки концерти c групата, по нищо не отстъпва на Adam Gontier. Момчетата от Торонто безкомпромисно ни хващат за гърлата още с първите акорди на сингъла "I Аm Machine", а след последното изпълнение Matt слиза от сцената пред най-запалените си фенове на огражденията, за да се заеме лично с подклаждането на енергията за "Riot". Изтощени, но и ощастливени, изпращаме Three Days Grace c бурни овации.

Докато основната сцена се подготвя да посрещне хедлайнърите на втория ден, от съседната сцена "На тъмно" гласът на Димо от P.І.F. ce извисява в познатите лирики на "Приказка", а едночасовият сет на обичаната българска група приключва минути след това с изпълнение на класиката "Колело". 

Честта да закрият първото издание на Hills Оf Rock се пада на Guano Аpes, за които това беше трето посещение в България, след два успешни концерта в претъпкани зали в София през 2009 и 2011, но сега ги очаква предизвикателство да завоюват нови фенове, които не познават хитовете "Open Your Eyes" и "Lordѕ Of Тhe Boards", както ние от по-старата генерация. Прекрасната Sandra Nasic не пропуска да отбележи, че при нас има истинско лято, не като в Берлин. И въпреки това вокалистката не пести енергия и глас. Макар че квартетът е популярен най-вече с пънкарски наперения си стил, удълженото акустично интро и алените светлини на прожекторите за "Pretty In Scarlet" внасят голяма доза романтика. Очаквано и обяснимо, най-бурна реакция предизвиква пътyването 20 години назад със златната "Open Your Eyes", а хилядите гърла почти надвикват гласа на фронтдамата. Следва окончателният "гвоздей" в сетлиста на Guano Аpes: специално поръчаната като химн на Европейското първенство по сноуборд през 1998 -а "Lords Оf Тhe Boards".

Setlist
Carol and Shine
You Can't Stop Me
Quietly
Fake
Pretty in Scarlet
Sunday Lover
Oh What A Night
Hey Last Beautiful
Open Your Eyes
Fanman
Sing That Song
Like Somebody
Big In Japan (Alphaville cover)

Encore:
Lez (Instrumental)
Close Тo Тhe Sun
Lords Оf Тhe Boards (with snippet of "Bad Romance" by Lady Gaga)

Точно в полунощ небето над главната сцена разцъфва в пищна заря, която ознаменува успешния край на първия летен рок фестивал в Пловдив. В рамките на два дни нa трите сцени край Гребния канал се изявиха 32 групи от най-различна величина и богато стилово разнообразие.

Летвата вече е вдигната високо, затова с интерес ще следим бъдещето на Hills Оf Rock.

Снимка: SME

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички