Класиката Porgy Аnd Bess в Картини от една изложба


Класиката Porgy Аnd Bess в Картини от една изложба

4500

Съвместните проекти на Miles Davis и Gil Evans бележат нов етап в развитието на джаза.

Първият им съвместен албум - "Birth Of The Cool" (1948) ("Раждането на куула") и няма търговски успех. Когато през 1957 година двамата реализират записите на "Miles Ahead" ("Майлс напред") от знаменитата си поредица, те едва ли са предполагали какъв резонанс ще има.

Албумът "Porgy Аnd Bess" е записан преди 59 години - на 4 дати през юли и август 1958 година в знаменитото нюйоркско студио на Columbia, разположено на 30-та улица. Сред 18-членния оркестър фигурират имената на Julian "Cannonball" Adderley, Paul Chambers, Philly Joe Jones и Jimmy Cobb. Диригент и автор на оркестрациите е Gil Evans. Мiles Davis си спомня: "Когато Gil написа аранжимента за пиесата "I Loves You, Porgy" ("Oбичам те, Порги"), ми каза само в каква гама да свиря. Липсата на акорди ти дава много повече свобода и пространство да чуеш нещата". "Miles може да бъде горещ в истинския смисъл на тази дума", твърди Gil.

Така се ражда една от най-изтънчените и проникновени интерпретации на операта от George Gershwin по текст на Du Bose Heyward и Ira Gershwin. Либретото е изградено около любовна история в бедната негърска община на рибарите от Кетфиш роу, Чарлстън, Южна Каролина, около 1912 година. Бес, млада дама с доста фриволно поведение, иска да се освободи от връзката си с бруталния Краун, пристанищен хамалин, междувременно търсен за убийството на рибаря Робинс. Единственият, готов да  ѝ даде подслон и да надживее миналото ѝ, е инвалидът Порги. Отношенията между двамата се усложняват от неодобрението на съседите и приятелите, от присъствието на Спортинг Лайф, доставчикът на дрога и от завърналия се Краун.

По време на пикник на остров Китиуо, когато всички се веселят, пеят и танцуват, а Спортинг Лайф проповядва, че не е необходимо строго да се съблюдава Библията, Краун сграбчва Бес и дори след като разбира, че тя вече живее с Порги, я замъква в гората. Порги побеснява, когато научава за случката с Бес, издебва момент, причаква в засада Краун и го промушва с нож. Скоро след това е освободен от съда поради липса на доказателства, а същевременно се оказва, че Бес е заминала за Ню Йорк заедно със Спортинг Лайф. Порги се радва на вестта, че Бес е оцеляла и тръгва да я търси. Сред персонажите в операта заслужават да бъдат споменати също така Клара и нейният мъж -рибарят Джейк, които загиват по време на ураган и остават сирачето си в ръцете на Бес, Серена, жената на убития Робинс, които стават съпричастни на драмата в Кетфиш роу.

"Porgy And Bess" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 8 юли, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички