Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Попътен вятър с Enya към остров Тъмно небе


Попътен вятър с Enya към остров Тъмно небе

5223

Поредното издание на популярното предаване за концептуални албуми "Картини от една изложба" ще започне в ефира на програма "Хоризонт" по БНР след новините в 18.00 ч. тази събота, а не както досега - след 21.00, извести традиционният му водещ Сергей Шишов.

Този път неговият избор се е спрял на Enya и по-конкретно - на диска ѝ "Dark Sky Island" (2015).

Международната асоциация за тъмно небе определя през януари 2011 година Сарк за първия в света остров "Тъмно небе". Това признание означава, че  този британски остров, последното феодално владение в пределите на Европа, е толкова чист от светлинното замърсяване, че да позволи астрономически наблюдения с невъоръжено око. Отличието се дължи не само на местоположението му, но и на забраната за леки автомобили, на факта, че няма обществено осветление, а местните жители са извършили редица промени, като например смяна на светлините в имотите си, за да намалят светлинното замърсяване.

Всичко това впечатлява ирландската певица, автор на песни и изпълнител Enya при подготовката на нейния 8 (9) студиен албум наред с поезията за острови от нейната приятелка Roma Ryan. Ето какво заявява изпълнителката в интервю: "В "Dark Sky Island"  ("Остров "Тъмно небе") темата е за пътуванията въобще, за пътуванията до остров Сарк, пътуванията през целия ни живот, през истории и през емоции, за пътуванията през големи океани. И това е основната връзка между отделните песни".

Всичко започна в началото на 2012 г., когато  почувствах нужда да се върна в студиото. Това означаваше, че съм събрала достатъчно вдъхновения. За мен, ако получа вдъхновение – красив миг, пейзаж, история, която някой ми е разказал, или нещо друго – не означава, че съм длъжна да напиша песен точно там и веднага. Прекалено много е да се опитвам да го наложа на музиката, ще пресиля нещата. Знам, че ако вдъхновението е достатъчно силно, ще го нося със себе си чак до студиото. Ето, влизам в студиото, сядам пред пианото и се опитвам да разбера кои са тези толкова силни влияния. В началото се усамотявам, оставям се на своето съзнание и тогава започвам да усещам музиката. Все едно разтварям малък дневник, за да прегледам всички влияния, които съм получила. Кое беше най-силното впечатление? С какво да започна? Започнах с "Остров "Тъмно небе", разказва Enya.

Заедно с постоянния си екип, включващ продуцента и автора на аранжименти Nicky Ryan и неговата съпруга, поетесата Roma Ryan, те осъществяват своя проект със завиден успех като повтарят най-високите си досега (всъщност от 1991) заети места в музикалните класации от цял свят.

Така общият брой на продадените досега от изпълнителката дискове вече надхвърля 80 милиона и я нарежда сред най-печелившите в поп музиката жени.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички