Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Фестивалът 180° събира актуални имена от световната сцена у нас

17.07.2017   MySound.bg
Танцьорите от Forsythe
Четвъртото поредно издание на лабораторията за иновативно изкуство 180°, насочена към експерименталния подход и изследването на нови модели на изразяване, ще се състои в избрани столични локации – Fabrica 126, Гьоте институт и на определени места в градската среда на открито, между 22 и 28 юли.
 
Платформата отново ще събере в София десетки съвременни артисти от страната и чужбина в рамките на седмица и ще провокира в търсенето както самите творци, така и публиката, преобръщайки обичайните процеси и излизайки от рамките на стандартното боравене с 5 форми на изява – музика, танц, театър, архитектура и визуални изкуства.
 
Една от специалните изненади в тазгодишната програма е гостуването на изключително креативния и интересен музикант – Паул Фрик, основен елемент в световноизвестнaта формация Brandt Brauer Frick. Паул завършва в Берлин като ученик на Фридрих Голдман, създава творби за камерни състави, театър, радио и филми. Той е пианист, продуцент, ремиксатор и изпълнител на електронна музика. През 2008  създава формацията заедно с Даниел Бранд и Ян Брауър, а две години по-късно съставът е вече 10-членен. Проектът е вдъхновен от детройтскато техно, американската минималистична, съвременната класическа, рок и джаз музика и пожъна огромен световен успех, който ги отведе в над 50 страни на признати сцени, между които "Линкълн център", Ню Йорк, фестивала "Коачела", център "Помпиду", джаз фестивала в Монтрьо, "Гластънбъри" и много други. 

Паул Фрик ще закрие фестивала на 28 юли с иновативното и пространствено събитие Drawn, в което ще си партнира с родната певица Катя Ташева, ансамбъл 180° и представителките на утвърдената световнопризната компания за съвременнен танц Forsythe – уникална възможност за сблъсък с компанията, която от 2015 не съществува в първоначалния си вид. Единият гост на фестивала ще е Катя Черанева от Москва, която е фокусирана върху колаборации с артисти от цял свят, а Франсис Чаверини от Питсбърг ще бъде другият танцьор от чужбина. Нейното име се свързва и с артисти като Adam Barruch, Luca Veggetti, Shannon Gillen, както и The Metropolitan Opera, Bodytraffic и L.A. Dance Project.
 
Лабораторията за иновативно изкуство 180° отново се обръща и към всички любители на визуалните изкуства, като обяви конкурс за късометражен ням филм. Темата в тазгодишното издание е unCOOL и е лишена от насоки и ограничения. Условието е видеото да не надвишава 3 минути и да съдържа само образи, без звук. Победителят ще бъде избран от публиката и ще спечели парична награда.
 
За още новини и актуална информация следете сайта на фестивала 180°: https://www.180-degrees.org, както и на страницата във Фейсбук.
 
Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община като част от календара на културните събития за 2017, както и благодарение на Гьоте институт и Про Хелвеция.
 
Фестивалът е отличен от Европейската фестивална асоциация ЕФФЕ 2017-2018.1464
100%
 

Май ´18


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031