Наздраве с Projekt Rakija в София. Kafana rulz!


Наздраве с Projekt Rakija в София. Kafana rulz!

5167

Започвам деня си зад граница.

Времето не предвещава да изгоря като печен картоф до завръщането си в София, но уви, случва се. Днес, 15 юли, съм крайно неподготвена във всяко отношение. Забравям си слънцезащитния, закъснявам за среща, слушала съм групата, на чийто концерт съм вечерта, обаче не знам почти нищо за нея. Решавам, че ще боря мъчителните зачервявания по крака си с балкански звуци и четене на историята на Projekt Rakija в колата.

Интернет разказва: "Projekt Rakija е холандско-босненски музикален колектив, събран около китариста Игор Секулович. Игор е холандец от босненски произход, корени, отговорни за характерното звучене на Projekt Rakija. Започнала като дипломен проект, в момента тя е в 8-членен състав (Igor Sekulovic: китари и вокал, Dmitry Tsvetkov: барабани, Kai Liebrand: бас и синтезатор, Peter Schutz: синтезатор и клавишни, Ron Antens: тромбон, Gon Mevis: тромпет, Josefien Terburg: вокали, Anne Simkens: вокали - б.р.). Групата е била част от едни от най-големите европейски музикални фестивали като Sziget, Lowlands, Boomtown Fair, Wild Mint Music и много други".

Балканска музика, комбинирана с електроника, рок, реге и хип-хоп бийтове, това са обещали за вечерта организаторите EventEase в "Маймунарника", Борисовата градина. София е част от балканското турне на Projekt Rakija, а както разбирам, това ще е първото посещение на колоритните музиканти у нас. Unkle Billy ще се погрижи да вдигне градусите на присъстващите със специално подбрана селекция.

С новите си познания и желание да сменя сръбската бира с босненска ракия, влизам в клуба точно в 21.00 часа. Малки групички са насядали около масите с чаша бира в ръка. Някои се поклащат под звуците на Dubioza, Pero Deformero и други балкански хитове, други просто си почиват. Но определено това не е са хората, които очаквам да видя на концерт на толкова яки пичове. На входа разбираме, че гостите ще се забавят малко. Според мен обаче Игор и компания излязоха точно навреме.

В 22.00 часа под звуците на "Up In The Sky" се появява шарена общност от артисти,  съсредоточени не само върху музиката, а и създаващи специални визуални ефекти, което прави цялостния облик на бандата абсолютно неподражаем. В момента Rakija готвят нов албум "Party Аnd Eggs", а през това време ние се радваме на предишните им две творения - "Pump Up The Radio" (2015) и "Welcome To The Family" (2013).

След второто парче тълпата пред сцената се сгъстява, а Игор подканя да се приближим, за да се запознаем с изключителните холандци от брассекцията на групата - Ron Antens – тромбон и Gon Mevis – тромпет. Да видиш как музиканти от Ниската земя свирят балканско реге, при това с майсторлък, си е направо илюзия.

За точно 60 минути пъстроцветните гости не ни оставят да си поемем дъх. "Soferska", "Pump Up The Radio", "Moonlight", "Night Game", "Kafana", "Nema Lejpse Cure", "Dobro Je" - една след друга се изливат песните, подобно греяна ракия - с финес и по малко. След последното парче никой не иска да момичетата и момчетата да слизат от сцената. Призоваваме ги за бис с бурни овации и колкото глас имаме. Те не са го очаквали съвсем, затова се връщат с идеята да ни изпеят само още две парчета. Но  за българската публика само една емоционална чаша отгоре никога не е достатъчна. Формацията удря "Kafana" още веднъж, когато я викаме за втори бис. Шокиращо за Projekt Rakija! "Хора, нямаме други песни, които да ви изпълним, затова ще изпълним още веднъж тази", споделя Игор и забиват "Kafana" за трети път.

След като нарушихме вечерния час за шумотевица в Борисовата, след като всичко ме болеше от изгорено - и на крайниците, и на вътрешностите, от подскачане, си мисля: сега вече мога да утоля балканските страсти с един дъжд.

Снимки на Иво Стоянов - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички