Унгарският фюжън бенд Джабе с концерт на Банско Джаз фест 2017


Унгарският фюжън бенд Джабе с концерт на Банско Джаз фест 2017

5345

Както MySound.bg вече обяви, двайстото юбилейно издание на международния джаз фестивал в Банско предстои на централния градски площад "Никола Вапцаров" между 5 и 12 август.

Унгарската формация Джабе (Djabe) ще закрие програмата на 8 август с най-новите си пиеси, но и с най-доброто от своя репертоар в 21-годишната си кариера.  "Джабе" означава свобода на един от африканските езици. Това е най-добрата джаз, уърлд и фюжън група в Унгария. Бандата е спечелила многобройни национални и международни награди. Световни имена на продуценти, критици и музиканти се изказват изключително ласкаво за унгарците. Наричат ги "една от най-добрите фюжън банди в света", а музиката им е с "богати аранжименти и ярки, запомнящи се мелодии".

Съставът е изнесъл концерти в 38 страни – цяла Европа, Азия и Северна Америка, от 2002 насам, изявявал се е в редица международни фестивали. Джабе представят уникална музика, в която се преплитат джаз, унгарски фолклорни елементи и уърлд. Това оригинално съчетание допада на широк кръг публика по цял свят. От 2007 година групата има съвместни проекти със Стив Хакет – бившия китарист на Дженесис. Неговото участие като специален гост допринася за редица изключително успешни изяви в Унгария, както и във Великобритания, Холандия, Латвия, Малайзия, Босна, Румъния. Хакет се включва с великолепни сола в авторската музика на Джабе. Заедно с унгарските си колеги той изпълнява класически парчета от репертоара на Дженесис и свои собствени композииции.

Всички в Джабе са забележителни инструменталисти.

Тамаш Барабаш е основният композитор на групата и виртуозен бас китарист. Атила Егерхази е основател на формацията и китарист, също и композитор.

Останалите членове са Арон Кош-Хуташ - тромпет, Петер Касаш - ударни инструменти, и Янош Наджи - пиано.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички