Великият Nat King Cole за седмото изкуство


Великият Nat King Cole за седмото изкуство

4649

Nat King Cole е сред най-популярните и преуспели певци през 40-те и 50-те години на миналия век.

Джаз пианист, композитор и певец, той е обичан от широк кръг слушатели заради мекия му копринен глас. Броят на продадените му плочи надхвърля 29 милиона, а той регистрира участие в 28 игрални филма.  

През 1954 Nat става първият афроамериканец със собствено телевизионно шоу (по NBC), не след дълго  се решава да направи първите си изяви и на Broadway с мюзикъла "I'm With You" ("Аз съм с теб"), чиято телевизионна версия "Wild Is Love" по CBC има преди това премиера в Канада през 1961.
 
В основата и на мюзикъла, и на филма, е музиката от албума "Wild Is Love" ("Дива е  любовта" (1960), издаден в навечерието на сексуалната революция и замислен от Nat King Cole като концептуално произведение. Текстовете разказват историята на един мъж в търсенето на романтичната любов – неговите вълнения и разочарования, радости и скърби – съпроводено от безцеремонно акцентиране върху плътската похот и крайния цинизъм, които биха били напълно недопустими само няколко години по-рано.

Nat пее, измисля речитативи между отделните композиции, прави съпровождащата книжка и кани за съвместна работа Ray Rasch и Dotty Wayne, които съчиняват песните; диригента Nelsson Riddle и неговия оркестър с хор, както и Ralph Carmichael с аранжиментите за струнната секция, за се получи един най-успешните им проекти. Години по-късно Nat  твърди: "Това беше най-голямата ми тръпка при записването на плочи в цялата ми кариера".        

"Wild Is Love" щe бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 12 август, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички