Време за единение с Бога, тоест Исихия


Време за единение с Бога, тоест Исихия

4754

Духът на трагизъм от последните години на Второто българско царство е пресъздаден чрез смесване на църковнославянски напеви и български народни ритми от българската етно-ембиънт група Исихия.

Ето какво споделят музикантите за своя дебютен албум:
"С името Исихия се търси идейната връзка, препращаща към исихасткото религиозно движение, съпътстващо последните десетилетия от съществуването на Източната римска империя и Второто българско царство. Исихастите от онова време са убедени, че всичко тленно е обречено на гибел, но онова, което трябва да бъде спасено и да оцелее, са душата и православната вяра.

В навечерието на османското завоевание на Балканския полуостров, исихазмът от XIV век се връща към чистата вяра на първите християни, като реакция и щит за запазване на балканската православна идентичност. А Исихия в наши дни се връща към средновековния исихазъм като носител на първохристиянската идея, необходима ни днес със своята истинна вяра, чиста нравственост и дълбока всеотдайност на духа. За средновековния християнски човек думата "исихия" се е свързвала със същината на исихазма и буквалният ѝ смисъл е бил "безмълвие", "съзерцание", "покой" – духовната практика за постигане на мистичното единение с Бога.

"Исихия" е музикална реплика на въпросите "Кои сме ние?", "Откъде идваме?", "Какви културни и исторически традиции носим?". "Исихия" е звуковата плетеница от чистите фолклорни мотиви на българската песен и мелодика, исихасткото звучене на християнското песнопение, мистиката на балканския дух и романтиката на националната драма в българската история. "Исихия" е музикалният разказ за времето на най-чистата вяра в историята на българския духовен живот. "Исихия" е патриотичният поглед към историческото минало на българите", завършват своето послание членовете на Исихия.

Албумът "Исихия" на едноименната група ще бъде представен от Сергей Шишовв предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 2 септември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички