kvARTal Festival 2017: още по-богата програма и яки концерти


kvARTal Festival 2017: още по-богата програма и яки концерти

5295

Кино, Григовор/Жлъч/Гена (на снимката), пожарна, поети, съвременно изкуство, виртуална реалност, The Black Swells, арменски сладки, немски арт филми, Технократи, Войн де Войн, моден шоуруум, архитектурни забележителности, SoStreet Food camp, вестник, Синагога, ситопечат, френски деликатеси, суинг танцьори, графити артисти, крафт бира, Groovy Sessions, Етюд-и-те на София, грънчарство, рикша с плодове, актьори, Златната ябълка, Драгомир КостадиновPXRN, градинка, хип-хоп танци, попарт и кецове ще съжителстват прекрасно заедно в София от 15 до 17 септември.

Както MySound.bg вече писа, чисто нови и неотваряни до този момент пространства, над 70 функциониращи локации със специални програми и още толкова артисти, концерти и пърформънси, мащабен форум с участието на представители на общинските власти, урбанисти и културни мениджъри, развлекателни гурме, графити, архитектурни и исторически турове, атрактивни арт изложби от всякакъв характер, литература и поезия, театър, богата детска програма, работилници, танцови и спортни уъркшопи и какво ли още не ще предложи "квАРТал фестивал" 2017 на всички гости и жители на столицата в дните между 15 и 17 септември.

Второто издание на атрактивния градски фестивал, който ще се разположи в карето булевард "Дондуков", бул. "Мария Луиза", бул. "Левски" и бул. "Сливница", както и в специалната Зона +, обхващаща софийската синагога на ул. "Екзарх Йосиф" 16 и пространство Шоколадова фабрика на улица "Георг Вашингтон" 12 предлага още по-богата и разнообразна програма, в която има по нещо за всекиго.

Вече добре познатите локации в "квАРТал" ще отворят вратите си и забавляват гостите на фестивала с разнообразни индивидуални тридневни програми. Дом на киното, официалната инфо точка на фестивала, ще предложи поредица разнообразни прожекции, сред които "Солта на земята" на Вим Вендерс, "Сафари" на Улрих Зайдл, придружен от дискусия за бракониерството, както и премиерата на късометражния филм Мартин Илиев "Може би утре". Официалното откриващо парти с участието на Groovy Sessions на 15 септември ще е в разположения в същата сграда Cush Bar. Отново там, на 17 септември, ще бъде открита изложбата "Една неделя в квАРТала" на фотографа Иван Шишиев, създател на набралия огромна популярност проект "Етюд-и-те на София", а по-късно и закриващото парти с гост диджей.

Арт коуъркинг пространство Soho стартира с отворени врати за коуъркинг, за да приключи първият ден от събитието с "ранното" му откриване с джаз-фънк концерт на формация Tripple. Уикендът се заформя под знака на вкусен кулинарен SoStreet Food camp, който събира любими магьосници зад скарата, тигана, черпака и котлона, докато междувременно се набират необходими за учебния процес пособия за деца на бежанци в рамките на инициативата SoEmpathy. Подготвен е и "сериозен" SoKids camp с работилници за възобновяема енергия, с пъстри издателства като Рибка и точица и с грънчарското колело на художника Марио Ангелов, чиято изложба "Отпечатъци" ще бъде открита в събота. Там е и началната точка за aлтернативния тур на "квАРТал"-а - най-новия проект на Free Sofia Tour.

Отново в Soho дигитална агенция Athlon кани посетителите в света на виртуалната реалност, отваряйки диалог за това какво се крие зад термина "hackerspace" и въвличайки аудиторията в игрови модел.

Кокетният бар French 75 ще предложи музикални уъркшопи с дръм машина, диджейски сетове и суинг танци на открито, дегустации на френски вина и крафт бира, както и попарт изложбата "У-хромозома" на Ралица Стоянова. Френският му съсед, ресторант L'Etranger, ще поблазни сетивата на посетителите с френски деликатеси, аперитиви и коктейли.

French 75 и L'Etranger са две от двайсетте заведения в "квАРТал", включени в традиционния гурме тур, преминаването на който дава възможност за съблазнителни награди .

От Sito Studio са подготвили интересни работилници по ситопечат за най-малките, а в рамките на фестивала студиото ще отпразнува своя трети рожден ден по възможно най-креативния начин – с изложба и демострационен ситопечат. Съседите им от Т Е З Г Я Х пък ще представят изложбата на Николай Божинов "Скарата", където ще има няколко интересни работилници за малки и големи.

Многопрофилната социо-обществено-културна платформа Move.bg ще отвори вратите на сградата на бившия хотел "Прентан" на ул. "Сердика" 20, превърнала се в архитектурна забележителност на града, и ще запознае всички заинтересовани с организациите от своята структура – Носия, Моята българска история, Инициатива за социално израстване (ИСИ) и студио "Змей" - създатели на атрактивния анимационен сериал "Златната ябълка", където ще има лекции, дискусии и различни уъркшопи. Тук е мястото отново да ви напомним да търсите специалните жълти пинчета, позиционирани пред ключови места в "квАРТал" и да разберете тяхната история, приканват организаторите.

Новата сграда на "24 часа" (ул. "Кирил и Методий" 84) също става част от новите локации на фестивала. Там ще бъде експонирана изложбата "Фрагменти от ул. "Св.св. Кирил и Методий" на фотографа Десислава Кулелиева, където предстои и концерт на музиканта Явор Велчев - Yavi в двора на сградата от 18.00  часа в събота, 15 септември.

Столичната пожарна на 1-ва Районна служба на ул. "Екзарх Йосиф" също се присъединява към "квАРТал фестивал" 2017. Сградата ще отвори врати в петък, 15 септември,  когато са предвидени специални демонстрации с автомобили и оборудване за всички малки и големи любопитковци.

Игри и загадки, снимки и спомени, свежи плодове и атрактивна рикша – Kaufland заживява в духа на "квАРТал" на 16 и 17 септември. Появяването си на фестивала веригата хипермаркети отбелязва и с играта "Открий свежите приятели", която ще "окупира" квартала с помощта на приятелите си от Mentalist. Тя ще събуди интереса с различни предизвикателства, а най-добрите ще спечелят награди. Веригата ще се погрижи и за свежото настроение на присъстващите чрез специално създадена рикша, от която  най-вече децата ще получат свежи плодове и материали с препоръки за балансираното хранене.

Crafts & Arts се нарича официалната чил зона. Бял щърк, Гларус, Витошко лале и Pivoteka.bg очакват зажаднелите за качествено крафт пиво и атрактивно улично изкуство на ъгъла на улица "Сердика" и улица "Триадица" под величественото дъбово дърво.

Архитектурни и исторически разходки – квалифицирани гидове, ще развеждат посетителите  и ще им разкриват архитектурните, историческите и културните забележителности, скрити там. На 16 и 17 септември очакваме всички пред  Дома на киното от 11.00 и от 16.00 часа. За любителите на стрийт културата пък са подготвени атрактивни графити турове пред Статуята на София от 18.00 часа в събота и неделя.

Арт фондация ДОМА ще преобрази вътрешността на старата Шоколадова фабрика (улица. "Вашингтон" 12) и ще префасонира залите в атрактивни pop-up галерии за съвременно изкуство, дизайн и мода. Из етажите на неотваряната до този момент сграда ще могат да се видят изложбата "Гравитации около конструкцията", курирана от Надя Тимова, шоурум и pop-up sotre от концептуална дизайнерска платформа "Иван Асен" 22, изложба и работилница с моноциклети на Галина Рьом-Рьожбек и Mini Art Foundation и други.

ДОМА ще представи още изложбата Post Fakt UP на стрийт артиста Драгомир Костадинов - PXRN в галерия "Гешов", както и изложбата на младата авторка Златена Анеталз "ПоПАрти" във фабрика "Дъга". Нейният двор ще се превърне в музикална парти зона и една от най-горещите точки на събитието, защото, благодарение на Starobrno, там ще се състоят два концептуални концерта със свободен достъп и специални почерпки от оригиналната чешка бира. На 16 септември, от 19.30 лайв гиг ще направят Psych/Surf /Garage Punk първенците The Black Swells, а ден по-късно, 17 септември, празникът на София ще бъде отбелязан с хип-хоп изпълнителите Жлъч/Григовор/Гена отново при вход свободен.

kvARTal Live, powered by Starobrno е концепция, която има за цел да подкрепи качествената българска музикална сцена и да разкрие потенциални нови места за нейното случване.

"квАРТал фестивал" и кецовете Buzz пък ще разходят посетителите по покрива на Шоколадовата фабрика, където ще се "случат" два изключително атрактивни проекта: в събота, 16 септември, от 17.30, иновативният и познат в цяла Европа артист Войн де Войн ще представи "Верижна реакция" - колективно представление – пърформанс. Ден по късно, 17 септември, горе ще се качат и застанат едни срещу други "Актьори срещу поети" в импровизирана битка, по време на която ще лъснат десетките разлики между авторското четене на поезия и актьорското ѝ изпълнение като монолог. Участват добре познатите и признати Стефан Иванов, Стефан Икога, Иван Ланджев, Иван Димитров и други. Водещ ще е Лилия Гелева.

Преди неделните артистично-музикални соарета, организаторите канят всички с отношение към бившия Еврейски квартал и към София генерално, на официален форум, който предстои в неделя, 17 септември, в Дом на киното от 14.00 часа. На събитието редица изявени представители от общинските власти, архитекти, урбанисти, културни мениджъри, социални активисти и др. ще представят добри практики, свързани с градското развитие у нас и Европа, ще дискутират проблемите на района и ще търсят диалог и начин на разрешаването им. На форума присъствие са потвърдили Васил Цолов – кмет на район "Оборище", арх. Здравко Здравков – главен архитект на Столична община, д-р Николай Венков – социолог и антрополог, изследвал Жeнския пазар, арх. Ивайло Петков (група Град, 10 Architects), арх. Любо Георгиев – директор на "Софпроект", Калин Радулов – социален предприемач и съосновател на "Абордаж", Никола Сивков – организатор на "Капана фест", Надежда Сучева от сдружение "Термално-нормално", Гергана Данева от платформата Move.bg и други.

Организацията на еврейската общност "Шалом" ще припомни историята на Стария еврейски квартал и тази година. Софийската синагога и музеят към нея ще отворят вратите си  на 15 септември от 16.00 часа. А в неделя, от 10.00 ч. ще има презентация на проф. Хени Лорер за еврейските диаспори по повод Европейския ден на еврейската култура. Традиционните турове Еврейска София пък ще върнат множеството желаещи назад във времето и ще ги разходят из ключовите точки на най-проспериращата част на София до средата на XX в.

Полският институт в София отваря вратите си и тази година. От 13.00, ч. в галерията на института ще могат да се видят прожекции на промоционални филми за Полша, изпълнения на популярни полски музиканти, презентация за възстановяването на Варшава след войната, документалната изложба "Известни българи в подкрепа на полската кауза" и др. АGBU Sofia - Общоарменският благотворителен съюз "Парекордзаган" на ул. "Бачо Киро" 29 дебютно се присъединява към "квАРТал Фестивал", представяйки арменската култура посредством изложби графика и живопис, експозиция на традиционни арменски носии, фотографии на бележити местности на Армения, вкусни  ястия, традиционна музика и какво ли още не.

Специална селекция международни видео арт филми ще бъде прожектирана в Гьоте-институт в София на 16 септември. Традиционният за Пловдив от 8 години Facade Video Festival гостува тази година за първи път в София само по време на "квАРТал фестивал" 2017.

За повече информация: https://goo.gl/bNXF6g

Cнимка: LeMouseRat

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички