Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Eлектронната и експериментална музика на DA Fest 2017


Eлектронната и експериментална музика на DA Fest 2017

6261

Шестото издание на фестивала за дигитални изкуства (DA Fest) ще се проведе в различни локации на Художествената академия на улица "Шипка" 1 в София от 19 до 23 септември.

Ново попълнение във фестивалната програма е DA Lab, която ще представи електронна и експериментална музикална сцена и звуково изкуство в България. Официалното откриване на събитието е в галерия "Академия" от 18.30 ч. на 19 септември (вторник). DA Fest
ще представи отново съвременни артистични изследвания, технологии и практики в дигиталните изкуства в богата петдневна програма, включваща изложба, пърформънси, прожекции, презентации и уъркшопи. Всички събития са с вход свободен.

DA Lab, Ателие 56, НХА, 16.00 – 24.00

Новият модул в програмата на DA Fest представя нови и експериментални проекти на млади автори, които тази година са доминиращо музикални и саунд арт. Форматът е лаборатория за експерименти на живо в неформална среда. Идеята е всеки от участниците да покаже свои идеи и проекти в следобедните часове на деня, нещо като чил аут зона, където хората с интерес към експерименталната музика и звуково изкуство да се срещат и обменят идеи и опит. А след като приключи музикалната програма в двора на Академията около 22.00 ч., фестивалът продължава в DA Lab със сетове на живо и парти...

Програма:

Малък ручей – 19 септември
Любомир Минчев и Николина Недялкова – 20 септември
E.U.E.R.P.I. – 21 септември
Иван Шопов и Лора Желязкова – 22 септември
trohi – 23 септември

Малък ручей
19 септември 16.00-18.00 / 22.30-24.00
Експерименталният колектив представя разлива на дигиталното юношество с българското. Чрез набор от трансгресивни способи, проектът деформира с иронична усмивка наследството, за да намери в него почва за себе си... "Проектът ни е дигитален дадаизъм- музиката ни е празен удар във въздуха, ексцесия на сила, липса на цел", обясняват музикантите. Богомил Мартинов Братоев е български графичен дизайнер, живеещ в София. Студент в Националната художествена академия, 2-ри курс "Графика". Експериментален творец в сферата на дигиталното изкуство. Ив-Кристиан Григоров Ангелов е свободен артист, роден и живеещ в София. Семестриално завършил българска филология в Софийски Университет "Св. Климент Охридски", от 2015 г. води музикалния проект няма никой.

Любомир Минчев и Николина Недялкова
Експресия 4 /Expression 4    
20 септември, сряда, 16.00-18.00 /22.30-24.00
Експресия 4 е аудио-визуален проект с моменти на импровизация. Музикалната форма подхваща пътя от акустичната към електронната музика, преливайки ги една в друга. Проектът е стилово разнообразен и въвежда публиката в различни емоционални търсения. Музикалната част е инструментални изпълнения, свързани с диджеинг похвати. Визуалната част съдържа експериментален характер с пречупването на "стандартни" изображения и тяхното анимиране. Също така анимирани форми и силуети преливат в различни стилови композиции.

E.U.E.R.P.I.
21 септември, четвъртък, 16.00-18.00 /22.30-24.00
E.U.E.R.P.I. e солов ембиънт дроун експеримент на Мирян Колев. За последните 5 години, откакто проектът е активен, е участвал в множество фестивали, форуми и събития по цял свят. Работил е в колаборация с различни музиканти, визуални артисти, танцьори, правил е музикални пърформънси в различни типове пространства - от малки интимни арт кафета и галерии, през клубове, културни центрове и различни фестивали до катедрали, пещери, летища.

Иван Шопов и Лора Желязкова
22 септември, четвъртък, 16.00-18.00/ 22.30-24.00
Българският музикант, продуцент и визуален артист Иван Шопов/Cooh/Balkansky (на снимката) е представял музиката и изкуството си в Европа, Южна Америка, Азия и Австралия. Издавайки многобройните си проекти за едни от най-големите международни лейбъли, музиката му достига до всички краища на света. Също така създава музика за съвременен танц и театрални постановки, както и за късометражни филми и интерактивни инсталации. Лора Желязкова е визуален артист, който експериментира със смесването на аналоговото и дигиталното, за да създава пространствено-ориентирани проекти. Бакалавър по фотография. Самообучава се в областта на видеото, докато все по-силният ѝ интерес към динамиката на времето, светлината, нейната проекция и отражение, технологиите и тяхното приложение в областта на изкуствата не я насочва към визуализацията на музика, създаването на интерактивни инсталации, и работата с нови медии и технологии. В момента тя продължава активно своето обучение с магистратурата Дигитални изкуства в НХА, София, България.

trohi
22 септември, четвъртък, 16.00-18.00/ 22.30-24.00
trohi (Йоана Робова и Петър Пармаков) е експериментално/фрий/електронно музикално дуо от София. Петър е изучавал бас китара, Йоана е самоук електронен музикант. Техните изпълнения на живо са предимно свободни импровизации със синтезатори, процесната бас китара и ритмични записи от среда.

DA Fest е международен фестивал, организиран от Националната художествена академия (НХА) в София, чиято цел е да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформънси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми.

DA Fest е финансиран в изпълнение на програмата за научна и художествено-творческа дейност на НХА и съфинансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2017.

Събитието се осъществява с подкрепата на Американското посолство, Австрийското посолство, Посолство на Кралство Холандия, Гьоте-институт и Институт Сервантес, София.

Повече информация на адрес http://www.2017.da-fest.bg/bg/home/news/news-go

Снимка: Ивайло Петров

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички