Танцова революция от Африка на One Dance Week 2017


Танцова революция от Африка на One Dance Week 2017

4462

Революционно-музикалният спектакъл Република Калакута ще закрие One Dance Week 2017 в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив от 19.30 часа на 15 октомври.

Както е известно, 10-тото юбилейно издание на фестивала за съвременен танц и пърформънс предстои в града на тепетата между 23 септември и 15 октомври. В рамките на събитието зрителите ще видят съвремието като дует на човек и робот от Тайван, революция по африкански, битката със съдбата през историята на Мохамед Али и още завладяващи спектакли, вплели нишки към самите тях.

Роден в Буркина Фасо – една от водещите сцени за съвременен танц в Африка – и базиран в Брюксел, хореографът Серж Еме Кулибали представя по необичаен начин съпротивата срещу голямата политика, багрите на революциите и онези, които застават под техните знамена. Република Калакута е вдъхновен и озвучен от композициите на легендарния Фела Кути – "баща" на афробийта и непреклонен бунтар срещу хунтата в Нигерия. Кути е смятан за прототип на африканските опозиционери, защото острата сатира срещу режима, репресиите и колониализма в неговите албуми му "струват" над 200 ареста. И нещо повече – армейски погром над Република Калакута – личното имение на Кути, което той провъзгласява за независима държава през 1977-ма година.

Спектакълът не е просто биография на непокорния гений на саксофона, изумил света със смесица от етно ритми, джаз и фънк. А вдъхновяващ урок за всички, особено за днешните творци, когато се заемат позиции, избухват революции или затихват протести. Едно ярко, енергично и звучно изпълнение от Африка без маски и клишета. Африка в глобалното съвремие, която Серж Еме Кулибали и неговата взривоопасна танцова трупа представят на зрителите с една-единствена идея – да се припознаят и да се замислят какво ще правят, когато дойде техният ред да се бунтуват за промяна. "В Република Калакута Серж Еме Кулибали магически съчетава музика, танц и африканската революция", отбелязва La Libre Belgique.

За повече информация следете събитието във Фейсбук на: https://www.facebook.com/events/343569332739603 и фестивалното събитие на One Dance Week: https://www.facebook.com/events/290490841417750, както и Onedanceweek.com.

За Серж Еме Кулибали

Роден в Буркина Фасо и израснал в Белгия, Серж Еме Кулибали работи по света като хореограф и танцьор повече от 15 години. Африканската култура е творческият му генератор, но също така и причината в неговите спектакли да бъдат вложени кауза, силна емоция и надежда. Заради способността да придава универсално послание и експресивност на съвременния танц, Кулибали е добре приет на няколко континента. През 2002-ра година основава компанията Faso Danse Théâtre и досега разглежда сложни теми, обвързани с желанието да провокира положителна динамика у младите поколения. Той е основател и на международното пространство за изпълнителски изкуства ANKATA в Бобо-Диуласо, както и лектор във водещите академии за изкуства в Брюксел и Рим.

За Фела Кути

Говорител на едно поколение, той превръща сцената в политическа платформа, а музиката – в оръжие. Арестуван над 200 пъти заради остра сатира срещу властта и корупцията, Фела е истинско превъплъщение на отдадеността към родината и изкуството. По името на килията, в която е лежал за първи път, той обявява независимата Република Калакута, която всъщност е неговото лично имение в покрайнините на Лагос. Там бендът му записва музика до 1977-ма година, когато военни щурмуват имението и разрушават студиото. Противник на невежеството, потисничеството и примирението, музикантът пробужда нигерийците с неподражаем стил. Неговите композиции, някои с дължина до 30 минути, други с невероятна сложност, достигат до джаз клубовете в "далечен" Лондон. Така се ражда ново музикално явление. Този забележителен творец остава в историята с бурния си личен живот, с неизчерпаемото желание за свобода, с панафриканските убеждения и с музикалното новаторство.

Билети за One Dance Week 2017 по 55 лв. - ТУК. В продажба са и пропуските за Република Калакута на цени от 10, 15 и 20 лв.

One Dance Week се организира от фондация "Едно" за Култура и изкуства в партньорство с фондация "Америка за България" в подкепа на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички