Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Борис Ковач на джаз фестивала в Плевен този уикенд


Борис Ковач на джаз фестивала в Плевен този уикенд

5579

Първото издание на Международния "Есенен Джаз Фест", който се откри вчера в Плевен с Infusion на Теодосий Спасов и Иван Шопов и Nocktern на Стоимен Стоянов, съчетава традициите на джаза с технологиите от бъдещето, балканските мелодични линии и ритми с филмови и театрални музикални теми, тангото и класиката с европейската импровизирана музика.

Този специален нов фестивал, който ще продължи в двора на Регионалния исторически музей на града дo 1 октомври, има за цел както забавлението и възвисяването на душата, така и запознаването на публиката с нови и любопитни тенденции и форми в развитието на джаза и импровизираната музика.

И днес, както и утре, основната концертна програма започва в 18.30 ч., като в утрешния неделен ден (1 октомври) имаме и едно специално дневно събитие за най-малките – "Джаз за деца" с квартета на Венци Благоев от 11.00 ч. Входът за всички събития е свободен.

Програмата по дни и часове:

Събота, 30 септември:
-    18.30ч. – The Bedlam Club  – синематик-джаз квартет, създаден от Самуел Покро – клавишни, кларинет (Франция) и Тавис Престън – контрабас (Шотладния). По-късно към тях се присъединяват и руският барабанист Дмитрий Ягодин и българският перкусионист Георги Попов. Свирили са на множество фестивали, сред които "Аларма Пънк Джаз", "Джаз Перелик", честванията на 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар и "София Филм Фест". Композирали са и музика за късометражни филми. Техният джаз може да бъде и енергичен като рок-ен-рол, и меланхоличен като електро-ембиънт импресия. Както е и в живота.

-    20.00 ч.  – Борис Ковач & New Ritual Quartet – Новосадският саксофонист и композитор Борис Ковач (наричан от международната критика "Майкъл Наймън от Войводина") е легенда в европейската авангардна музика вече четвърто десетилетие. Създател през годините на формациите LaDaABa Orchest, La Campanella и Ritual Nova Ensemble, Ковач се впуска в различни пътешествия между жанрове, изкуства и епохи. В музиката му има и танго, и джаз, и класика, и австро-унгарски мелодични реминисценции, и кабовердианска меланхолия... Тази музика - и в своя танцово-енергичен, и във вглъбено-съзерцателния си вариант, носи духа на равнината (пейзажът във Войводина е доста сходен с този на Дунавската равнина). През 2017 Борис Ковач (на снимката) се е отдал основно на композиране, така че концертът в Плевен е един от изключително редките случаи да бъде видян и чут на живо в последно време.

Неделя, 1 октомври:
-    11.00 ч. – "Джаз за деца" с квартета на Венци Благоев – един от най-утвърдените и успешни формати на българската джаз сцена от последните години. Защото кои са най-обективните критици, ако не нашите деца? А децата обичат "Джаз за деца" на Венци. В това специално издание на серията ще вземат участие Димитър Шанов (контрабас), Станислав Арабаджиев (пиано), Невена Григорова (барабани) и един гост, за когото много се радваме, че ще е наоколо, за да се включи – синът на Венци (и може би "първият участник" в "Джаз за деца" преди двайсетина години) – китаристът Димитър Благоев, споделят организаторите.

-    18.30 ч. – Surbahar Live Band е последната творческа реинкарнация на дългогодишния едноличен електронен проект на композитора Павел Стойчев, познат и като един от създателите на фестивала "Артмосферик". Шесторката музиканти в групата смесват по уникален начин ембиънт, idm, джаз, фолклорни мотиви, психеделик рок и класика - и то с изключително интересен инструментариум. Създателят на групата Павел Стойчев, който е една от движещите сили на българската независима сцена още от 90-те, в този проект свири на живо едновременно на барабани, перкусии и електронни устройства. Сред постоянните членове е и добре познатият ни цигулар Орлин Цветанов (Софийски солисти), а като специални гости в Плевен в състава дебютират Калоян Иванов на бас китара и Роман Куриленко от Санкт Петербург на китара, кавал и саксофон.

-    20.00 ч. – Квартетът на Венци Благоев със солист Милица Гладнишка – същата формация от сутринта, само че с участието на невероятната Милица Гладнишка, която ще пристигне в последните часове на неделния ден специално за да увенчае и закрие най-новия фестивал на град Плевен.

Музикалната селекция на групите е правена от "Аларма Пънк Джаз" по покана на Община Плевен (организатор на събитието) и фондация "Диря" (идеен инициатор).

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/1616874911719059
 
Повече информация:

https://www.facebook.com/DIRYA-Cultural-Foundation-482124231834424
https://www.facebook.com/alarmafest

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички