Борис Ковач на джаз фестивала в Плевен този уикенд


Борис Ковач на джаз фестивала в Плевен този уикенд

5545

Първото издание на Международния "Есенен Джаз Фест", който се откри вчера в Плевен с Infusion на Теодосий Спасов и Иван Шопов и Nocktern на Стоимен Стоянов, съчетава традициите на джаза с технологиите от бъдещето, балканските мелодични линии и ритми с филмови и театрални музикални теми, тангото и класиката с европейската импровизирана музика.

Този специален нов фестивал, който ще продължи в двора на Регионалния исторически музей на града дo 1 октомври, има за цел както забавлението и възвисяването на душата, така и запознаването на публиката с нови и любопитни тенденции и форми в развитието на джаза и импровизираната музика.

И днес, както и утре, основната концертна програма започва в 18.30 ч., като в утрешния неделен ден (1 октомври) имаме и едно специално дневно събитие за най-малките – "Джаз за деца" с квартета на Венци Благоев от 11.00 ч. Входът за всички събития е свободен.

Програмата по дни и часове:

Събота, 30 септември:
-    18.30ч. – The Bedlam Club  – синематик-джаз квартет, създаден от Самуел Покро – клавишни, кларинет (Франция) и Тавис Престън – контрабас (Шотладния). По-късно към тях се присъединяват и руският барабанист Дмитрий Ягодин и българският перкусионист Георги Попов. Свирили са на множество фестивали, сред които "Аларма Пънк Джаз", "Джаз Перелик", честванията на 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар и "София Филм Фест". Композирали са и музика за късометражни филми. Техният джаз може да бъде и енергичен като рок-ен-рол, и меланхоличен като електро-ембиънт импресия. Както е и в живота.

-    20.00 ч.  – Борис Ковач & New Ritual Quartet – Новосадският саксофонист и композитор Борис Ковач (наричан от международната критика "Майкъл Наймън от Войводина") е легенда в европейската авангардна музика вече четвърто десетилетие. Създател през годините на формациите LaDaABa Orchest, La Campanella и Ritual Nova Ensemble, Ковач се впуска в различни пътешествия между жанрове, изкуства и епохи. В музиката му има и танго, и джаз, и класика, и австро-унгарски мелодични реминисценции, и кабовердианска меланхолия... Тази музика - и в своя танцово-енергичен, и във вглъбено-съзерцателния си вариант, носи духа на равнината (пейзажът във Войводина е доста сходен с този на Дунавската равнина). През 2017 Борис Ковач (на снимката) се е отдал основно на композиране, така че концертът в Плевен е един от изключително редките случаи да бъде видян и чут на живо в последно време.

Неделя, 1 октомври:
-    11.00 ч. – "Джаз за деца" с квартета на Венци Благоев – един от най-утвърдените и успешни формати на българската джаз сцена от последните години. Защото кои са най-обективните критици, ако не нашите деца? А децата обичат "Джаз за деца" на Венци. В това специално издание на серията ще вземат участие Димитър Шанов (контрабас), Станислав Арабаджиев (пиано), Невена Григорова (барабани) и един гост, за когото много се радваме, че ще е наоколо, за да се включи – синът на Венци (и може би "първият участник" в "Джаз за деца" преди двайсетина години) – китаристът Димитър Благоев, споделят организаторите.

-    18.30 ч. – Surbahar Live Band е последната творческа реинкарнация на дългогодишния едноличен електронен проект на композитора Павел Стойчев, познат и като един от създателите на фестивала "Артмосферик". Шесторката музиканти в групата смесват по уникален начин ембиънт, idm, джаз, фолклорни мотиви, психеделик рок и класика - и то с изключително интересен инструментариум. Създателят на групата Павел Стойчев, който е една от движещите сили на българската независима сцена още от 90-те, в този проект свири на живо едновременно на барабани, перкусии и електронни устройства. Сред постоянните членове е и добре познатият ни цигулар Орлин Цветанов (Софийски солисти), а като специални гости в Плевен в състава дебютират Калоян Иванов на бас китара и Роман Куриленко от Санкт Петербург на китара, кавал и саксофон.

-    20.00 ч. – Квартетът на Венци Благоев със солист Милица Гладнишка – същата формация от сутринта, само че с участието на невероятната Милица Гладнишка, която ще пристигне в последните часове на неделния ден специално за да увенчае и закрие най-новия фестивал на град Плевен.

Музикалната селекция на групите е правена от "Аларма Пънк Джаз" по покана на Община Плевен (организатор на събитието) и фондация "Диря" (идеен инициатор).

Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/1616874911719059
 
Повече информация:

https://www.facebook.com/DIRYA-Cultural-Foundation-482124231834424
https://www.facebook.com/alarmafest

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички