Към Скандинавия по Жълтите павета: Горещ хлад от саксофона


Към Скандинавия по Жълтите павета: Горещ хлад от саксофона

6277

Поредното - четвърто, издание на музикалния фестивал "Жълтите павета" (The Yellow Brick Road) ще се проведе традиционно в  театър "Българска армия", а датите на организираното от Теодосий Спасов събитие са 6 и 7 октомври.

Верен на непоклатимия си усет за "меломанско" и "друго", Първият кавал на планетата този път се е спрял на темите "джаз от Скандинавия" и "магията на саксофона".

Концертите в театъра и на обичайните джем сешъни (в клуб "Максим" от 23.00 ч.) ще открие групата на норвежкия саксофонист, певец и композитор Бендик Хофсет - смесващ съвременна артистична музика с джаз и популярна музика, следван от формацията на един от най-влиятелните гласове в скандинавския джаз - Нилс Берг "Синемаскоп" (Швеция).

Финландският саксофонист Сами Сипола, свирил в 55 албума джаз, реге, прогресив рок и композирал музика за филми и тетрални постановки, ще се представи с трио на 7 октомври. Вечерта ще закрият създателите на филмова и театрална музика Гжех Пьотровски (Полша)– носител на много награди за саксофон и популярен сред ценителите на джаза у нас,  впечатляващата норвежка певица Рут Майер с вокален диапазон пет октави, и - за десерт! - Теодосий Спасов.

"Един от основните аспекти на съвременния джаз е неговата тотална разкрепостеност. Липсата на ограничения дава възможност за изява на музиканти с различна етническа принадлежност. Така всеки от тях свободно и по свой начин се вписва в джазовия идиом. Получават се странни стилови комбинации, в които са запазени елементите на спонтанност, импровизация и изявена ритмическа виталност. В това именно се крие новата движеща сила на джаза" - тази теория принадлежи на известния норвежки саксофонист (с полска фамилия) Ян Гарбарек, ярко съотнесена към класическия джазов саундтрак на Скандинавия

"Моят основен принцип за това кого да поканя да свири на фестивала "Жълтите павета", е това да са хора, които да не са в матрицата на звездната игра, да не определят и не чувстват себе си като звезди, а да държат повече на своя стил, на своята музика и на истинските приятелски взаимоотношения. В моето обкръжение няма място за музиканти, в това число и доста близки до скоро приятели, чиито мениджъри до такава степен са се отдалечили от музиката като смисъл на живота, че биха могли да продават както "звездите" си, така и чували с картофи", сподели повелителят на духовите в ефира на Дарик Радио.

Както MySound.bg писа, обложката на албума на Теодосий "Бягство от действителността", чиято премиера се състоя през 2014, даде име на така престижния форум.  Дизайнът на диска е дело на арт персоната Иво Христов, когото свързваме с "Кукер Мюзик" и с проекта Баlkansky.  

Концертите са с начален час 19.00. 

Билети (15 - 25 лева) за фестивала могат да се закупят онлайн от ticketpro.bg или на касата в "Българска армия".

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички