Почина легендата на рок-ен-рола Фатс Домино


Почина легендата на рок-ен-рола Фатс Домино

4307

Фатс Домино, чийто ритъм положи основите на рок-ен-рола, почина в дома си в Ню Орлийнс на 89-годишна възраст, известиха световните агенции.

Според негово семейство става дума за естествена смърт. Американецът, роден на 26 февруари 1928 в Ню Орлийнс в голямо музикантско семейство, бе встрани от светлината на прожекторите през последното десетилетие, но не беше забравен.

В най-славните си години той беше сравняван с Елвис Пресли като крал на рок-ен-рола. Легендарният изпълнител, чието истинско име е Антоан Доминик Домино Джуниър, се сдоби със  своя прякор след успеха на първия си сингъл "The Fat Man" през 1949, реализиран с една малка група на саксофониста Дейв Бартоломю. Този топъл блус, повлиян от Професор Лонгхеър, съвсем незнанадващо става голям хит. След това записа едни от най-големите хитове на 50-те години на миналия век, сред които "Ain't That А Shame", "Blueberry Hill" и "I'm Walkin"."The Fat Man" бе въведена в Grammy Hall Оf Fame през 2015.  Фaтс Домино влезе в компилациите за най-доброто от петата декада на миналия век и с "Don't You Lie To Me", "Hey La-Bas" и "Going Home". По това време много бели вокалисти пеят неговите парчета, а самият той спечелва и бялата публика с "Ain't That A Shame". Оттук натакък музикантът се отдава изцяло на рок-ен-рола с луксозния живот на суперзвезда, но при цялата известност, никога не успява да достигне успеха от 50-те години.     

Покойният има ярки изяви и в киното, участвайки във филми с младежка тематика, които също допринесоха за популярността му. По-важните от тях са "Shake, Rattle & Roll" и "The Girl Can't Help It".    

Продажбите му от над 65 милиона копия го нареждат на второ място сред бащите на рок-ен-рола веднага след Елвис Пресли и преди Чък Бери, Литъл Ричард и Бъди Холи.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички