Симфоничният оркестър на БНР и Теодосий Спасов в зала България


Симфоничният оркестър на БНР и Теодосий Спасов в зала България

4638

Симфоничният оркестър на БНР ще свири с виртуозите Теодосий Спасов и Илиян Илиев в зала "България" този петък, на 3 ноември.  Тракийски, унгарски и славянски танци ще изпълнят радиосимфниците с диригент Марк Кадин по време на събитието,чийто начален час е 19.30 ч. Това ще е премиерата на творбата "Концерт за кавал, кларнет и оркестър" на Теодосий Спасов.
"Концертът възникна по молбата на Илиян Илиев, един от най-добрите български кларинетисти. Той пожела да помисля за един концерт – и аз го мисля от 1999 година! - спомня си Теодосий - И ето дойде времето… Бих желал тази творба с нещо да напомня онези малки концерти на Вивалди, които се слушат лесно,очароват и не ни натискат със своето времетраене. Музика за слушане и за радост на нас самите и на публиката. В концерта не исках да има надсвирване, а да има един полет, това типично вивалдиевско пулсиране на ритъма и в щрайха. Разбира се, моята музика съдържа искри от фолклора – това, което обичам, с което съм израснал, което съм учил. И мисля, че е хубаво да ги има винаги в музиката, която се създава тук под небето на България, на земята на България".
В концерта, посветен на симфоничните танци, ще прозвучи симфоничната сюита "Тракийски танци" първото и най-емблематично оркестрово произведение от Петко Стайнов. Програмата продължава с шедьовъра "Танци от Галанта" на унгарския композитор Золтан Кодай. В него авторът претворява в танци своите музикални спомени от детството. "Танци от Галанта" е едно от най-изпълняваните произведения на Кодай през 2017, когато в цяла Европа се отбелязва 50-годишнината от смъртта на композитора. Програмата на концерта на радиосимфониците продължава със "Славянски танци" на Антонин Дворжак, една от най-популярните творби на чешкия композитор.          
Концертът е част от абонаментен цикъл I на Симфоничния оркестър на БНР. Билети -  в Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" №4), на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и в мрежата на www.ticketsbg.com.  Входът е свободен за ученици от музикалните училища и за студенти от НМА "Панчо Владигеров", АМТИИ – Пловдив, департамент "Музика" на НБУ и  специалност "Музика" във ФНПП на СУ "Св. Климент Охридски" срещу ученическа или студентска карта.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички