Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Норвежките авангардисти Vulture Industries се завръщат в София

13.11.2017   MySound.bg
Vulture Industries
"Всеки гений е малко луд" – сентенция, която намира своето потвърждение в лицето на редица артисти. А, ако един човек на изкуството не провокира разностранни реакции и оставя публиката безразлична, то тогава какъв артист е? 
 
Лунатиците Vulture Industries от Норвегия,  които определено не извикват само едно кимване с глава - пък било то в знак на одобрение или напротив, ще убедят отново българската публика в харизмата, която носят и музиката, и визията им. Концертът на бандата е в столичния клуб Live & Loud на 17 ноември, петък.
 
Фронтменът Bjørnar Nilsen, в чиято фигура прозира отличникът-чудак, който винаги е искал да седи сам на последния чин, сега е на предна линия и избухва с екстравагантни начини да изрази себе си, изкарвайки наяве онова, което се крие дълбоко в тъмните, тъмни местенца на човешкото съзнание... Ако бе избрал да стане художник, то той би бил един великолепен експресионист. В известен смисъл той е такъв и сега. Текстовете и музиката на Vulture Industries рисуват картини,  всмукват те в разказа, отвличат те от всекидневието и те пращат там,  където въображението винаги е искало да те разходи. А там, където ще ви заведе то, ще се изправите пред един мозък – мозъкът на артиста, отключил лудостта си, която ще се окаже, че е и вашата собствената лудост, разясняват организаторите на събитието Live & Loud
 
Няма друга група като тази – за който и детайл да се хванете -  авангардно музициране и нестандартни музикални постройки, силно изразена театралност при представяне на живо, сценично присъствие, все ще си казвате: няма друга група като тази! Ще сте впечатлени и от техничността на музикантите, и от духът, който витае във въздуха, когато са наоколо.
 
Последнат засега творба на формацията от Берген, "The Tower" (Season Of Mist, 2013) иска време да бъде разбрано като многопластово произведение в неговата цялост, вероятно и затова вече 4 години ни чакат, докато продължаваме да изкачваме кулата на техните музикалните търсения… Издателите го определят като уникална амалгама от прогресив, експериментъл, индъстриъл, дуум, екстремни и дори симфо елементи. 
 
След колаборацията си с признатия румънски художник Costin Chioreanu, визията на групата става още по-внушителна и запомняща се. Изпълненията на живо, които са меко казано въздействащи и въвличащи публиката в действието с лекота, са толкова плашещо приказни… Странно е с каква сила неподлежащият на стилово определение метъл на Vulture Industries привлича и как от трудносмилаем и заплетен на запис, изведнъж на сцената действа като магнит, приковава сетивата и се възприема така добре. 
 
Знаем го от предното гостуване на бандата у нас, заедно с Dordeduh, когато през 2014 ние от Live & Loud се осмелихме да срещнем тези норвежки чудаци с родната публика за първи път, припомнят организаторите.
 
Идва време за втора ментална проверка - в клуб Live & Loud, на 17 ноември. В нея ще се включат и нашите Vokyl, откривайки концерта. Групата е основана през 2009 в София. От тогава до сега стилът стилът ѝ се придвижва от траш през дет метъл до настоящото прогресив звучене. През 2011 бандата записва 20-минутно демо и започва концертната си дейност. Три години по-късно излиза дебютният албум "Аз търся човек" (2014). В следващите години музикантите издават песента "В прохладните вечери" (2015) и двойния сингъл "Пропукван" (2017). Бандата е делила сцена с едни от най-значимите български групи, сред които Demenzia, Dimholt, Eufobia, Obsidian Sea, Trysth и Upyr. Настоящ състав (от 2010): Явор Василев - бас и глас, Никола Огнянов - китара, Явор Мечев - китара и Здравко Петров - ударни.
 
Билети - в мрежата на ETicketsMall и онлайн на WWW.LIVEANDLOUD.NET на цена 15 лв. В деня на концерта, ако има останали, ще се предлагат само на входа.
 
Събитието във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/759809710865716
 1302
100%
 

Октомври ´18


ПонВтСрЧетПетСъбНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031