Джаз от сюжети и портрети. Нирвана


Джаз от сюжети и портрети. Нирвана

5165

Под звуците на виртуозните изпълнения на Dixie Two – професор Владимир Радулов и Венцислав Благоев, премина премиерата на новата книга на Веселина Седаларска "България за начинаещи. Джаз от сюжети и портрети".

Както MySound.bg вече писа, творбата, която се появи в каталога на издателство Ciela,  бе презентирана в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" в навечерието на Деня на будителя.

Своебразният урок по "България за начинаещи. Джаз от сюжети и портрети" събра над 150 посетители и превърна вечерта в ценен и незабравим урок по човечност. За "нашите" и "чуждите", за преследващото ни "комшу" дори и извън границите на родното, за причините, поради които човек трябва да обича България, и за журналистиката като призвание говориха Захари Карабашлиев, Любен Дилов-син и Веселина Седларска.

Отговорният редактор Димитър Николов подчерта, че разказите в сборника са също като джаза – родни и универсални. Вместо патриотизъм при тях трябва да се използва думата "родолюбие", защото съдържа корена "любов" в себе си, а тази книгата е именно за любовта към човека.

Развълнувана, авторката благодари на присъстващите и повтори отговора на въпроса от един от разказите в произведението – няма нужда от причина, за да обичаш. Под звуците на пиесата "Нирвана" стотици почитатели получиха вместо оценка автограф от будителя, както определи Веселина Седларска Захари Карабашлиев.

"България за начинаещи. Джаз от сюжети и портрети" е кратък сборник с най-смешните и най-тъжните познати или неразказвани досега случки от журналистическата кариера на Веселина. С присъщото си тънко чувство за хумор тя отвежда читателя по криволичещите пътеки на българското минало и настояще, за да го запознае с множество странни, но истински сюжети.

Преливайки от разказ в разказа, без да следва стриктни правила, "България за начинаещи" се превръща в авангардно литературно изпълнение, в чиято мелодия звучи  цялата народопсихология на българина, но в никакъв случай на цената на достоверността или непременната сензация.

Веселина Седларска е утвърден журналист с дългогодишен опит в "Труд", "Стандарт", "Тема", а в момента пише за сайтовете "Клуб Z" и "Редута". Автор е на книги с публицистика, а романът ѝ "Кладенецът" е нейният първи досег с фикционалното. В него тя ни води в лабиринт от тъжни и комични случки, психологически и философски теории, препратки към класики, народни приказки и мнения на авторитети като Юнг, Фройд, Айн Ранд и д-р Менис Юсри.

Снимка: Костас Анастасиу

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички