Оркестърът за народна музика на БНР почита Добрин Панайотов


Оркестърът за народна музика на БНР почита Добрин Панайотов

4425

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов кани на истински фолклорен празник, с който ще поведе зрителите "По пътя на твореца" в Първо студио на БНР от 19.30 ч. на 23 ноември, четвъртък.

Юбилейният концерт е по повод 70-годишнината на Добрин Панайотов – диригент, композитор, изпълнител и аранжор, създател на десетки фолклорни песни (на снимката). Възпитаник на консерваториите в София и в Лайпциг, лауреат на международни конкурси. Едва 26-годишен той става концертмайстор и диригент на театъра в Лайпциг, гостува като диригент и солист на много немски оркестри. След завръщането си в България през 1978 г. печели конкурса за диригент, а после и за главен диригент на оркестъра при ансамбъла за народни песни и танци на Българското национално радио. Основател на ансамблите за народни песни и танци Шумен и Люлин.

Добрин Панайотов живее в Германия, където концертира със своя ансамбъл и със своите хорове от 1990, откривайки музикални училища и работейки неуморно за популяризирането на българския фолклор. Той е сред основателите на българската православна църковна община в Манхайм и е председател на църковното настоятелство. Подпомага талантливи български деца, които учат в музика в Германия и българи, лекуващи тежки заболявания там. За своята неуморна дейност в подкрепа на българската култура тази година той беше избран за почетен гражданин на Шумен.

Добрин Панайотов пристигна в София и вече репетира за концерта с Оркестъра за народна музика на БНР. В програмата ще прозвучат неговите най-ярки творби, а също и произведения на Коста Колев, Стефан Мутафчиев, Георги Андреев, Димитър Христов и Костадин Генчев. Почитта си към маестрото в празничния концерт ще изразят в ритми и специалните гости Янка Рупкина, Теодосий Спасов, Данислав Кехайов и певиците от хор Ваня Монева.

Билети - в Рекламно-информационния център на БНР (булвард "Драган Цанков" 4), на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн чрез мрежите на Тicketsbg.com и Еventim.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички