Хърди-гърди виртуозът Гилем Деск с концерт в София на 24 ноември


Хърди-гърди виртуозът Гилем Деск с концерт в София на 24 ноември

5001

Едно прелюбопитно събитие за всички меломани и любители на старинния звук предстои тази есен – първото гостуване в България на френския композитор и виртуоз на инструмента хърди-гърди Гилем Деск. Концертът на музиканта, който идва у нас по покана на средновековното трио Ambient Folklore и Alarma Punk Jazz, е в Студио 1 на БНР от 21.00 ч. на 24 ноември.
 Инструментът хърди-гърди (нем. Drehleier, фр. Vielle a roue) датира от XII век и е слабо познат у нас. На практика до момента няма артисти, представяли в България изключително екзотичното му звучене на живо. Гилем Деск пристига със своето електрическо хърди-гърди, което на външен вид може да се опише като електрическа латерна с ръчка или както го наричат от The Society Оf Rare Аnd Strange Instruments - Ренесансов синтезатор с манивела.  Деск е съвременен градски трубадур, който пътува по сцените, площадите и фестивалите на Франция и омагьосва публиката със създадените от самите него мелодии, съчетаващи звуци, които напопобявят гайда с жужене на насекоми. Понякога той пътува сам, понякога можем да го видим с групата му Arcane Alchemists, a стремежът му към музикален експеримент се изразява в множество колаборации с артисти от различни жанрове, като характерният звук на неговия инструмент може да бъде доловен и в немалко филмови проекти.  Често пъти творчеството му е сравнявано с левантинска музика, преплетена със съвременен пънк. Част от композициите си музикантът е събрал и в дебютния си албум, чиято премиерапредстои на 30 ноември. Деск черпи вдъхновение както от традицията на автентичното хърди-гърди, така и от съвременната музика, а резултатът е магическа импровизация, която ни потапя в непозната вселена, където местата, времето и емоциите се смесват в едно цяло.  Актуална информация за концерта - във фейсбук.
Билети за събитието могат да бъдат закупени предварително онлайн в системата на EPAYGO - Билети и събития и на касите на EasyPay в цялата страна. Цена: 22 лв. до 24 ноември, в деня на концерта - 25 лв. на място. Официален сайт на Гилем Деск: http://www.guilhemdesq.com/en/

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички