Напусна ни големият Джони Холидей


Напусна ни големият Джони Холидей

4393

Една от най-големите звезди на френската рок сцена − Джони Холидей, почина от рак на белите дробове на 6 декември на 74-годишна възраст, съобщиха световните агенции.

"Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го повярвам. Но е истина, мъжът ми вече не е сред нас. Напусна ни тази нощ така, както живя през целия си живот − смело и достойно", сподели неговата съпруга Летисия в официално изявление за кончината му. През март 2017 г. музикантът обяви, че страда от рак на белите дробове. Той бе хоспитализиран през 2009 г. заради онкологично заболяване, от което се възстановяваше продължително. По-рано тази година медиите огласиха, че химиотерапията се е отразила негативно на здравето на музиканта и състоянието му се е влошило. Както MySound.bg писа, навремето рокаджията имаше и проблеми със сърцето.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на покойната звезда, заявявайки, че "във всички нас има по нещо" от музиканта. "От Джони Холидей няма да забравим нито името, нито лицето, нито гласа, нито преди всичко песните, които с този суров и чувствителен лиризъм принадлежат изцяло на историята на френския шансон. Той внесе част от Америка в нашия национален Пантеон", се казва още в текста на Макрон за смъртта на легендарния изпълнител.

На 3 октомври 2007 г. Холидей, който се изявяваше и като актьор, обяви, че се оттегля от сцената с прощално турне, което осъществи през 2009 г. Успя да се върне в светлината на прожекторите за своя 70-годишен юбилей през 2013 г. с турне, а през 2014 г. предприе още една световна обиколка. Критиката единодушно нареди музиканта по влияние наравно с титаните Ролинг Стоунс, Боб Дилън и Майлс Дейвис. Французинът е един от най-продаваните артисти в цял свят. Той е издал 18 платинени албума с тираж от над 100 милиона. Направил е 181 турнета, събрали повече от 15 милиона зрители. Композира много песни в стила шансон и музика за филми, но стартира кариерата си с рок-ен-рол, поп и ритъм- ен-блус парчета. Покойният работеше по нов албум.

Джони Холидей (правилното е да се произнася Алиде) е артистичен псевдоним на Жан-Филип Сме, роден на 15 юни 1943 г. в Париж. У нас той е известен и като бивш съпруг на френската певица с български произход Силви Вартан. Двамата се женят на 12 април 1965 г., през 1966 г.  се ражда синът ми Давид, но след много перипетии техният брак разпада през 1980 г. "Както на цяла Франция, така и моето сърце е разбито, това бе първата ми младежка любов" - първите думи на Вартан, научавайки за кончината на екссъпруга си. Въпреки раздялата им до смъртта на идола на френските младежи, двамата останаха много близки.

Музикантът има и дъщеря от брака си с актрисата Натали Бай Лора Сме, която също се изявява в киното.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички