Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Petr & The Wulf в Картини от една изложба

09.12.2017   MySound.bg
Обложката на Петя и Вълкът
Симфоничната приказка "Петя и вълкът" е създадена от Сергей Прокофиев по молба на Наталия Сац, директор на Централния детски театър в Москва.
 
Това става скоро след завръщането на композитора в родината си през пролетта на 1936. Идеята е да се запознаят децата с музикалните инструменти в симфоничния оркестър и да им се помогне да разграничават тембрите им. Прокофиев е силно заинтригуван от задачата и я изпълнява за 4 дни, като лично пише и текста на разказвача. Премиерата на  "Петя и вълкът" е на 2 май 1936, дирижира самият Прокофиев.
 
Ето какво гласи накратко сюжетът на тази приказка:
 
Една  сутрин малчуганът Петя отваря дворната порта и се отправя към зелената поляна. На най-високото дърво е кацнало познато на Петя птиче, което весело чурулика. След момчето се клатушка пате, което се насочва към езерото. Петя забелязва, че в тревата се промъква котка. Появява се и дядото на Петя, който се сърди на момчето, че е излязло извън двора. От гората се показва огромен сив вълк, който излапва патето. След него се появяват и ловците, които го преследват. Те стрелят с пушките си във въздуха, за да го уплашат. С помощта на Петя ловците залавят вълка. Тържественото шествие минава през полянката на път към зоологическата градина. Оказва се, че в бързината вълкът е погълнал патето цяло и то се обажда от неговия корем. 
 
Американският музикант Munly Jay Munly замисля през 2010  проект от поредица албуми, наречен "The Kinnery Of Lupercalia", в които да представи измисления град Lupercalia и хората, които живеят там. Първият от тези дискове е базиран именно на симфоничната приказка "Петя и вълкът" от Сергей Прокофиев
 
Munly преразказва историята от гледна точка на няколко герои: Петя, дядо му, вълка, ловците, патето, котката и птичето, всеки със свой музикален стил и езиков изказ. Неправилното изписване на имената на героите на английски – Petr, Wulf, Duk, Grandfater – представя синтаксис, с който Munly се опитва да премести езика в рамките на устната традиция, чиито музикални особености допълват образните характеристики на персонажите.
 
Албумът "Petr & The Wulf" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 9 декември, след новините от 21.00 ч.887
100%
 

Октомври ´18


ПонВтСрЧетПетСъбНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031