Ambient на Николай Иванов ОМ с премиера в Картини от една изложба


Ambient на Николай Иванов ОМ с премиера в Картини от една изложба

4684

Николай Иванов ОМ e сред предпочитаните автори в "Картини от една изложба".

Известен е като музикант, композитор и художник, чието творческо кредо е синтез между традиция и модерност. Той твори  в отворено поле от стилистики,  простиращи се между интензивна работа с музика – концерти, музикален съпровод за филми и балет, – и фрески, мозайки и кавалетна живопис. Николай Иванов се опитва да намери оптимален баланс между балканските си корени като творец и неизбежната глобализация, обхванала развитието на изкуството в днешното технократско и консумативно общество.

Ето как Николай въвежда в най-новия си албум: "Макар и близък до албумите ми от последните години, като реализация  и като  изграждане, "Амбиент" е нещо по-различно и то най-вече като концептуална идея. "Лятна песен", "Медитация", "Йоа Нидра", "Нежно" имат с него паралел, но мисля, че тук най-после успях да реализирам чистотата на музикалната тъкан  и близост до стила на жанра Ambient, и то воден от мистичната  концепция за вибрационното излъчване на всичко около нас.

Цялото това проявление е всъщност "запис" на едни или други вибрации, които  по-сетивните усещат,"четат" и "чуват". Във всичко наоколо – планини, гори, езера и реки, градове и усамотени места, се чува гласът на проявената вибрация. Така тази музика е резултат  от  гласовете или шепота на различни места. Всичко наоколо звучи и ни "пее" със свой собствен глас. Понякога чуваме гласа на  отминали времена и хора, които са били на тези места. Понякога имам молба от мои познати, които също "чуват" музиката, да се опитам и аз също да я "чуя", и я пресътворя.  Може би най-велика е музиката на тихите и уединени места – те звучат с най-нежен и фин обертон. На тези места от нас излизат най-красивите и добри идеи и чувства. Всичко, което живее в дълбините на нашата душа, излиза на повърхността  и се превръща в извисена музика и поезия. Тогава идва ненарушимата хармония..."

Продължението е за предисторията на албума: "През 80-те години за първи път чух композициите на Brian Eno и цялата плеяда музиканти, започнала този нов жанр Ambient. Тази музикална посока бе особено вдъхновяваща за мен, като мога да отделя "титана" Harold Budd с почти всичките му творби, които и  до сега ме вдъхновяват  с дълбокото си въздействие и енергия. По-късно, успоредно с това, се развиваха и моите търсения и срещи с различните духовни традиции. Пътешествията по континенти и сакрални места, както и срещите с най-различни учители, отвориха в мен нов поглед към заобикалящия ни свят и невъобразимата му дълбочина. Особено  важна беше срещата ми с Hazrat Inayat Khan и неговото изключително откровение за космическия език и музиката. Вибрациите и мистицизма на звука, вдъхновението, интуицията, въображението и мисълта, станаха моите нови водачи в търсенето. Стъпка по стъпка днес се разтварям към "приемането" и пресъздаването на  музикална тъкан, чието кредо е вътрешен мир и възвисяване", завършва Николай Иванов, цитиран от Сергей Шишов, традиционен водещ на "Картини от една изложба".

Премиерата на "Ambient" ще се състои именно в предаването за концептуални албуми по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 23 декември, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички