Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Къпещите се в лунна светлина

06.01.2018   MySound.bg
Обложката на Moonbathers
В текстовете от петия студиен албум на холандската симфоник метъл група Delain - "Moonbathers", откриваме влияние от творчеството на писатели и автори на комикси.
 
От Oscar Wilde ("The Ballad Оf Reading Gaol", или "Балада за Редингската тъмница" (1898), музикантите заимстват стиховете от "Yet Each Man Kills Тhe Thing He Loves" – "Всеки убива това, което обича". 
 
Канадецът Stephen Pinker в своята книга "The Better Angels Оf Our Nature" ("По-добрите ангели на нашата природа" (2011) изследва развитието на насилието във времето и това от своя страна дава на музикантите подтик за по-оптимистичен поглед към ставащото в света. Любопитен е и образът на Смъртта от комиксите на Neil Gaiman за Пясъчния човек (Sandman), видяна от тях като млада жена в готически стил, която си върши работата с любов и съпричастност. Ето как певицата Charlotte Wessels, която съчинява и текстовете на песните, въвежда в атмосферата на албума "Moonbathers" ("Къпещите се в лунна светлина"):
 
"Когато погледнах стиховете, долових, че се е получила доста мрачна картина, мрачна даже до болка на места. В повечето песни се говори за смъртта, понякога метафорично, а някъде съвсем буквално. Отрицателните емоции отприщват творчеството ми, но независимо, че повечето текстове се пораждат от тях, не искам да ги възпявам. Затова като автор на текстове се опитвам да бъда сигурна, че съм оставила светлина в края на тунела. 
 
Също така разбрах, че когато се чувствам зле, ме влече да слушам тъжна музика и тя ме кара да се чувствам по-добре. Затова ми хареса идеята, че е възможно да се открие утеха дори в мрачна картина и започнах да търся метафора за намирането на такава светлина в мрака, на тази именно утеха. Луната за мен въплъщава в най-висока степен носителят на този образ. Така че избрах къпещите се в лунна светлина, а не тези в слънчевите лъчи, като метафора за всички, които намират утехата в мрака", завършва фронтдамата.
 
"Moonbathers", или "Къпещите се в лунна светлина", ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" на  програма "Хоризонт" по  БНР в събота, 6 януари, след новините от 21.00 ч.1360
100%
 

Декември ´18


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31