Замлъкна гласът на Кренбърийс


Замлъкна гласът на Кренбърийс

5019

Долорес О’Риърдън  (Dolores O'Riordan) – вокалистката на алтърнатив рок групата Кренбърийс (The Cranberries), е починала внезапно в Лондон на 46-годишна възраст вчера, извести агенция "Ройтерс", позовавайки се на ирландската държавна телевизия.

Не се съобщава причината за внезапната кончина на фронтдамата. Тя е била в столицата на Острова за записи, пояснява Линдзи Холм, пресаташе на състава, цитирана от BBC. Сигналът за смъртта е бил подаден в 9.05 ч. Тялото на певицата е било открито в хотел в Парк Лейн, пояснява "Дейли Мейл". Тя страдаше от биполярно разстройство, припомня "Индипендънт". В изявление на нейните издатели се казва, че засега "няма повече подробности" и че членовете на семейство ѝ са съкрушени и не искат да бъдат притеснявани в този труден момент.

Съставът придоби световна популярност през деветдесетте години на ХХ век. Долорес О’Риърдън (вокал и китара), Фергал Лоулър (барабани) и братята Ноел и Майкъл Хоугън (китара и бас) останаха в музикалната съкровищница с първия си албум "Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?" (с така известото парче "Linger") и следващия "No Need Тo Arguе", от който е мегахитът "Zombie". Други звездни песни в дискографията на формацията са "Salvation", "Ode Тo My Family", "Dreams", "You And Me","Free To Decide" и "Promises". Бандата печели престижната награда Ivor Novello заради "Themselves" през 1997.

Долорес и Ко завладяха САЩ само с едно безкрайно турне през 1993. Тогава американските ирландци бяха зажаднели за "родна" група, която да не къса снимки на папата на обществени събирания, да съчетава мелодията и силни китарни рифове с гневни текстове. И - хоп! - Кренбърийс се оказаха възможно най-подходящи. Скоро след това и останалият свят ги забеляза - нещата се развиха лавинообразно. Музикантите се превърнаха в истински звезди. Всички отбелязваха гласа на вокалистката и неговата притегателна сила, която идеално се връзва с песните ѝ. За мъжката част на групата неизменно се говореше и пишеше, че са достойни за темперамента на своята фронтдама. Те самите често подчертаваха факта, че тя е техният късмет и с нея бандата е постигнала собствена идентичност. Песните-агитки се оказаха формулата на успеха, квартетът скочи върху кориците на най-престижните издания. Формацията бе определена за най-влиятелната ирландска група след U2 от списание Rolling Stone. В активните си години музикантите продадоха над 40 милиона копия от своите албуми.

Певицата качи кариерата на групата на трупчета през 2003 и се отдаде на солова кариера, като първият ѝ индивидуален диск се появи през 2007, но Долорес събра отново бандата през 2009, когато се състоя и премиерата на следащия неин солов звукозапис "No Baggage". Миналата година Кренбърийс издаде своя седми студиен проект - "Something Else", съдържащ три нови песни и 10 оркестрирани акустични версии на най-популярните парчета, записани в университета в Лимерик. Музикантите обявиха турне, включващо Европа, Великобритания и САЩ, но отложиха няколко дати от обиколката заради здравословното състояние на вокалистката си с пояснение, че причината е свързана с проблеми с гърба. През декември самата тя сподели във Фейсбук профила на състава, че след няколко месеца прекъсване отново е излязла на сцена по време на годишното парти на сп. Billboard в Ню Йорк. Месец по-рано записа песен за анимационен късометражен филм, наречен "Коледата на Анджела", който бе излъчен по националната телевизия на Ирландия навръх Бъдни вечер.

Цялото име на Долорес О’Риърдън е Долорес Мари Айлийн О’Риърдън. Родена е в небогатото фермерско католическо семейство на Терънс О`Риърдън и Айлийн Грийнсмит в Балибрикен, Лимърик, Ейре, на 6 септември 1971. Останалите членове на групата, чието лице е от 1990, също са от там. Най-малкото от седем деца пее в църковен хор от ранна възраст. "Най-ценното в дома на фамилията ми беше пианото. Излизах с музиканти, които се казваха "Сок от боровинки". Именно с тях изсвирихме "Linger", после се прибрах у дома и се затворих в спалнята да поработя по моята част", спомня си вокалистката, която ще бъде запомнена и със своята политическа ангажираност. Малко по-късно групата е преименувана в Кренбърийс.

През 2014 О'Риърдън приключи двадесетгодишния си брак с Дон Бъртън, с когото имат три деца.

"С огромна мъка научавам за смъртта на Долорес О'Риърдън. Долорес и Кренбърийс имаха невероятно влияние върху рок и поп музиката както в Ирландия, така и по света. За всички онези, които слушат и подкрепят ирландската музика, музиканти и изпълнители, смъртта ѝ ще бъде голяма загуба", обяви президентът на Република Ирландия Майкъл Хигинс.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички