Sketches Оf Spain отново в Първо студио на БНР


Sketches Оf Spain отново в Първо студио на БНР

4586

"Sketches Оf Spain", най-успешният проект на Биг бенда на БНР за изминалия сезон, ще бъде представен отново в Първо студио на БНР от 19.30 ч. на 18 януари, четвъртък.

Невероятният интерес към концерта, изключителният успех в препълнената зала и десетките меломани, останали извън нея, доведоха до обещанието за повторение на събитието. Новата година започва за Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев с това изпълнено обещание.

Един от най-интересните проекти в историята на джаза, най-добрата джаз композиция, един от най-важните албуми на ХХ в., един от най-добрите албуми на всички времена – критиката не пести суперлативи за "Sketches Оf Spain" ("Скици от Испания"), създаден от Гил Евънс за легендарния Майлс Дейвис. Двамата решават да направят аранжимент на "Concierto de Aranjuez" на композитора Хоакин Родриго. Приятел на Майлс му носи запис на този концерт и Евънс нотира музиката от него, тъй като не разполагат с партитура. Докато това се случва, те слушат още испанска фолклорна музика и се запалват по нейното традиционно звучене. Така албумът от само себе си се превръща в завладяваща комбинация от страстен испански фолклор, джазова експресивност и романтиката в музиката на Хоакин Родриго и Мануел де Фая. Записан е между ноември 1959 и март 1960 в Columbia 30th Street Studio в Ню Йорк и се счита за пример в Third Stream, включващ фюжъна в джаза, европейската класика и стиловете от цял свят.

В ролята на Майлс Дейвис ще се въплъти отново Росен Захариев Роко, един от най-изявените тромпетисти на българската сцена, който повече от 20 години експериментира в свободния, импровизиращ стил на джаза и се отличава с изключителните си качества във всеки проект и състав, с който свири.

Билети - в Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" №4), на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн в мрежите на Еventim.bg и Тicketsbg.com.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Панчо Владигеров", специалност "Музика" към СУ, катедра "Музика" към НБУ и АМТИИ – Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички