Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Кръговратът на живота

20.01.2018   MySound.bg
Samsara
"Вие ще получите от този филм всичко, което харесахте в "Baraka", но повече и с по-добро качество. Кино в чист вид." (списание "American Cinematographer").
 
Режисьорът Ron Frike е добре познат на кинаджиите у нас. Той започва да експериментира с невербална медия като филм без говор заедно с Godfrey Reggio за лентата "Koyaanisquatsi: Life Out Оf Balance" (1982) – в "Картини от една изложба" бе представена цялата поредица "Quatsi". Още тогава Frike прикова погледите към себе си с иновативния си подход като оператор. После го виждаме в сътрудничество с Mark Magidson да реализира 45-минутния IMAX филм "Chronos" и през 1992 г. да представи "Baraka" след като пропътува целия свят със 70-милиметрова камера за да заснеме невероятни образи и да ги сглоби в своеобразен киноразказ без говор, но с ясно послание за хуманност в нашето битие. И двата филма печелят признанието на зрителите и критиката, отличени са с награди от множество фестивали.
 
Двайсет години след "Baraka" и докато Frike е ангажиран като оператор за "Star Wars: Episode III Revenge Of The Sith" ("Междузвездни войни, епизод ІІІ: Отмъщението на ситите") на George Lucas  и "Megalopolis" на Francis Ford Coppola, той и Magidson се срещат през 2006 г. и започнат да планират своя интерпретация за термина "самсара" в контекста на раждане, смърт и прераждане. В по-широк смисъл на санскрит той означава и "винаги въртящото се колело на живота".
 
Идеята им е да представят изгледи от нашия свят с неразгадаеми понякога върхови постижения на духовността и човешкия опит, както и потресаващи кадри от индустриализацията на Земята. Пет години двамата работят като посещават 25 страни за да съберат в 99 минути образи с изключително качество от 100 свещени места, зони за бедствия, индустриални обекти и природни забележителности, съчетани с музикален съпровод от съвременна и традиционна музика от цял свят, композирана от Michael Stearns и Lisa Gerrard (от Dead Can Dance), към които се присъединява Marcello De Francisci
 
"Стремяхме се просто да фиксираме обектите и сцените на терен, докато не формираме отделен епизод, правехме всичко това без музика или звукови ефекти. Този път, за разлика от "Baraka", се оставихме изображенията да ни водят и след това започнахме да съединяваме епизодите. Редактирането го направихме без да слушаме музиката, това също бе ново за нас, а авторите на музиката работиха върху отделни отрязъци, които после съединихме. Ние се опитваме да създадем непрекъснат поток от последователности, който да "дръпне" зрителя и да не го изпусне от потока до края. Този процес ни отне 6-7 месеца студийна работа. Трябва да подчертая, че половината работа за този тип филми се базира на музиката. Това е приблизително 50/50. Музиката украсява преживяването с чувство – тя създава диалог с изображението, но е по-скоро в усещането за форма", заявява Frike.
 
Mark Magidson допълва: "Отделните пиеси от филма можете да слушате просто като музика, която интерпретира определени чувства и се отнасят към конкретни визуални образи". Няколко думи за основните музиканти в този проект.
 
Michael Stearns е високо ценен в Холивуд композитор, музикант и тонинженер, който умело съчетава разнообразните си способности за създаване на музика за филми. Той композира за James Cameron във филмите "The Abyss" ("Бездната"), "Titanic" и "Avatar", за множество продукции на Disney, HBO, ABC, PBS, BBC, Discovery Channel и т.н. 
 
Lisa Gerrard се утвърди като водещ австралийски музикант и е добре позната у нас. В продължение на повече от две десетилетия нейната кариера бележи забележителна популярност заедно с групата Dead Can Dance, както и с редица отличени музикални съпроводи, включително наградата "Златен глобус" за "Гладиатор" заедно с Hans Zimmer и серия от успешни солови и съвместни проекти.
 
Marcello De Francisci е композитор, който от края на 90-те години се доказва с награди за различни филми, телевизионни предавания и видео игри. С Lisa Gerrard си сътрудничат за шест последователни филма и албум, озаглавен "Departum" ("Отпътуване").
 
Албумът "Самсара" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" на  програма "Хоризонт" по БНР в събота, 20 януари, след новините от 21.00 ч.1391
100%
 

Януари ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031