Изкуството на войната според Sabaton


Изкуството на войната според Sabaton

4646

Първите думи, които прозвучават в албума "The Art Of War" ("Изкуството на войната") от шведската пауър метъл група Sabaton, са: "Изкуството на войната е от жизнена важност за държавата. То е въпрос на живот и смърт, път към сигурност или към разруха. От това следва, че то е предмет за изучаване, който в никакъв случай не бива да се пренебрегва".

С тези слова започва най-знаменитият военен трактат на всички времена от древнокитайския пълководец, стратег и философ Сун Дзъ. Пестеливият, учудващо поетичен текст, е образец на изящна словесност, а избистрените в него правила далеч надхвърлят конкретните рамки, обхващат цялото битие и са залог за успех във всички житейски области и затова се ползват в наши дни дори в разработката на бизнес стратегии. Ето още редове от тази книга:

"Да водиш битки и неизменно да печелиш победи, не е върховното превъзходство. Върховното превъзходство е да покориш врага, без да се сражаваш. Затова най-висшето постижение е да осуетиш плановете на врага. Ако познаваш врага и познаваш себе си, не бива да се боиш какъв ще е изходът и от сто битки. Ако познаваш себе си, но не и врага, за всяка извоювана победа ще претърпяваш по едно поражение. А ако не познаваш нито врага, нито себе си, ще губиш всяка битка. Предпазването от поражение е в наши ръце. Ала сгодата да сразим врага ни предоставя самият той".

Името, с което е известен Сун Дзъ, е езиково образувание в китайския език, което в превод буквално означава "майстор Сун". В действителност неговото име е било Сун Ву и е бил познат извън своето семейство като Чанкин (такива имена са давани в Китай при навършване на пълнолетие). За живота на Сун Дзъ се знае малко, той традиционно се датира 544-496 преди Христа. Обаче изследванията в наши дни, най-вече откритият разширен вариант на "Изкуството на война" в гробница от началото на епохата Хан, първоначално предполагаха да се приеме периода 453-403 пр. Хр. за създаването на трактата. И този период не бе възприет за окончателен, защото най-новите проучвания карат учените да направят извода, че Сун Дзъ може да е идентичен с реалния персонаж от китайската история пълководеца Сун Бин, живял по време на царството Ци през ІV век, приблизително през 380-325 г. преди Христа.

Трактатът "Изкуството на войната" се състои от 13 глави, толкова са и песните в албума на Sabaton, които наред с текстове от Сун Дзъ ни представят епизоди от сраженията по време на Първата и на Втората световна война: турската отбрана на полуостров Галиполи (1915-1916), битката при Passchendaele, Германия (1917), защитата на Wizna, Полша - полските Термопили (1939), пробивът на 7 танкова дивизия под командването на фелдмаршал Erwin Rommel във Франция (1940), руско-финландската кампания (1939-1940), битката край Курската дъга, Русия (1943), атаките на Monte Cassino, Италия (1944) и бомбардировките по време на Втората световна война (1939-1945). Част от парчетата в диска прозвучаха в репертоара, с който шведите удариха в столичната зала "Христо Ботев" през 2009.

"Изкуството на войната" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 3 февруари, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички