Второкласничка от Варна възроди 200-годишна народна песен


Второкласничка от Варна възроди 200-годишна народна песен

4570

Нов, съвременен прочит на 200-годишната песен "Шию, плету, пою" направи второкласничката от Варна София Иванова.

Славеите на Надка Караджова също участват в новата версия, дело на покойната вече Надка Караджова и Алекс Нушев, по идея на Иван ИвановДядо.

Екипът на малката  изпълнителка, носителка на златни медали,  за пореден път свързва свой  творчески продукт със значими исторически места и събития  в България. Освен в архитектурно-историческия резерват Боженци, снимките майсторски ни правят част от "най-голямата оригинална българска сватба", състояла се през 2017 край Велико Търново, която влезе в книгата на рекордите "Гинес" с огромния брой сватбари - над 5000 - 

https://www.youtube.com/watch?v=gCF6GJUIDQw.

Историята на тази песен е свързана с известната народна певица Лиляна Галевска, която вече 50 е на българските и световни сцени - на 5 март 1968 тя постъпва в ансамбъл Филип Кутев. Година по-късно е вече солистка на великия ансамбъл и така двадесет години, докато внезапно го напуска.  Причината – смъртта на големия композитор.

Лиляна Галевска е наследница на една от най-известните български певици от близката ни история Ика Стоянова. Тя е една от първите певици на БНР, изпълнила на живо в ефир "Я кажи ми, облаче ле бяло". Именно тя чува от баща си, който иначе по професия е фелдшер в село Врабча, Трънско, песента, която вече е в нов аранжимент и изпълнена от три поколения певици. Оригиналното име на  народната песен е "Седенкя се кладе" и под това заглавие Ика Стоянова я записва в БНР.

За съжаление от творчеството на голямата певица са съхранени само две песни, но името ѝ се помни от гилдията и за нея се говори с респект и уважение, подчертават от от "ВИП Комюникейшън".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички