Мелодия и драма в банята на Lorde


Мелодия и драма в банята на Lorde

4488

"Тя е бъдещето на музиката" – заявява David Bowie, когато чува дебютния албум на 17-годишната Ella Marija Yelich-O'Conner, станала известна като Lorde (произнася се на български "Лорд").

Дъщерята на хърватската поетеса Sonja Jelić и на строителния инженер Vic O'Connor от Ирландия рано тръгва по пътя на музикалната кариера, печелейки училищен конкурс в родния Auckland, Нова Зеландия. На 12 години подписва договор със звукозаписната компания Universal Music New Zealand, за да стане на 17 суперзвезда с две отличия Grammy за сингъла "Royals" с 10 милиона продадени копия, включен в дебютния ѝ албум "Pure Heroine"(2013).
 
Думите на David Bowie за Lorde са причината именно тя да е избрана да пее в памет на великия музикален хамелеон по време на наградите Brit Awards след неговата смърт. "Когато се прибирах от това представление – разказва изпълнителката, - долових неговия образ. Докато композирах и съчинявах текстовете за втория ми албум си мислех непрекъснато за Bowie, той ме вдъхновяваше, и се питах какво ли би казал, ако му изпея тази или друга песен".

Вероятно е случайност, че албумът "Мeлодрама", наредил се сред най-доброто в поп музиката за 2017, е записан в студиото Electric Lady, същото, в което David Bowie работи върху последния си проект "Blackstar". Композирането на "Мeлодрама" започва през декември 2013 и минава през "фалшиви стартирания, безплодни заобикалки и пропасти от бездействие". Lorde се дръпва от светлината на общественото внимание, особено след като се разделя с дългогодишния си приятел James Lowe през 2015.

Тя заявява, че заглавието е "намигане към видовете емоции, които преживявате, когато сте на 19 или 20. Имах толкова интензивни две години и всичко, което чувствах - било с плач или със смях, дали танцувам, дали съм влюбена – намери концентриран изказ в песните. В албума се говори за самотата, защото напуснах дома си и се преселих в Ню Йорк, където останах за дълго време съвсем сама, за съкрушеното ми сърце след раздялата с James. Всъщност действието се развива по време на домашно парти: как се подготвяш, какво се случва и какво виждаш в огледалото на банята след него. Влюбена съм в театъра и обичам да правя паралел с гръцките трагедии. Но в песните ми определено има и елемент на присмех, затова ми се искаше заглавието да е "Мeлодрама".

За успеха на този проект допринася и успешната съвместна работа с реномирания продуцент Jack Antonoff (Taylor Swift с албума "1989"), наред с Kuk Harrell (Rihanna, Beyonce и Justin Bieber), Frank Ocean и Zayn Malik, композитора Malay и S1-Symbolyc One (Beyonce и Madonna).

Албумът "Мелодрама" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 10 февруари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички