Замлъкнаха барабаните на Пат Торпи


Замлъкнаха барабаните на Пат Торпи

4574

Пат Торпи (Pat Torpey), барабанист и съосновател на американската група Мистър Биг (Mr. Big), е починал след усложнения, предизвикани от болестта на Паркинсон на 64-годишна възраст на 7 февруари, известиха световните музикални медии.

"Възнамерявам да се преборя с болестта със същата енергия и упоритост, с която свиря на барабани и живея живота си, за да мога да продължа да записвам и концертирам на най-високото ниво, на което съм способен", бяха думите на Торпи, когато бе диагностициран с неврологичното заболяване. "Имам Паркинсон от две години, но едва сега диагнозата бе потвърдена, защото симптомите се изостриха", сподели барабанистът през лятото на 2014.
 
Басистът Били Шиън потвърди кончината на музиканта: "Пат Торпи бе мой най-близък приятел в музиката повече от 30 години". "Чувството за хумор, остроумие и усмивка на Пат озаряваха всяка стая, щом влезе в нея", написа китаристът Ричи Котцън. През декември певецът Ерик Мартин нарече Торпи "най-силното момче, което познавам", разкривайки, че дръмърът Мат Стар концертира с формацията, чийто последен албум "Defying Gravity" излезе миналата година. Въпреки напредналото си заболяване, Пат взе участие в записите с програма за барабани, а името му е вписано почетно като продуцент.

Покойният има два солови проекта - "Odd Man Out" (1998) и "Odd Man Out: Y2K" (1999). Той въртя палки още за индивидуалните дискове на колегите си от Мистър Биг  - Пол Гилбърт (Paul Gilbert) и Ричи Котцън (Richie Kotzen), за Робърт Плант, Белинда Карлайл, Монтроуз, Импелитъри, Тед Тюджънт, Акира Такасаки и други.

Мистър Биг се събират 1988, представяйки популярния в края на 80-е глем рок. В групата са: Ерик Мартин (вокал), Пол Гилбърт (китара), Били Шиън (бас) и Пат Торпи (ударни). Още в началото на своята кариера бандата е наричана "групата на супермузикантите" заради забележителните възможности и на четиримата, които са и преподаватели по музика. Преди да се обединят, всеки  от тях вече е постигнали завидна репутация като композитор и изпълнител. Емблематични за Мистър Биг са непогрешимият китарен стил, мелодични и запомнящи се песни и страхотно сценично присъствие.

По-малко от година след създаването си, групарите пускат своя едноименен дебютен албум, който незабавно превзема Америка и Япония. Музиката на формацията вече концентрира идеите на няколко рок поколения. Хитовете ѝ са уникално съчетание от балади, хеви метъл, рок, соул, поп и лиричен класически блус с т.н. шред (shred) (дробене). Въздействащите вокални хармонии и технически професионалното изпълнение на инструментите придават изключителен магнетизъм на парчетата, като ги извеждат до челни позиции в най-престижните световни класации. Суперхитове като "To Be With You", кавърът по Кет Стивънс - "Wild World", "Green-Tinted Sixties Mind", "Just Take My Heart", "Addicted Тo Тhat Rush", "Colorado Bulldog" и "Take Cover" завинаги ще останат в световната музикална история като едни от най-легендарните хард рок химни.

В края на 90-е Пол Гилбърт напуска и се насочва към солова кариера. На негово място идва бившият китарист на ПойзънРичи Котцън. С него Мистър Биг издават два албума -  "Get Over It" и "Actual Size". През 2002 музикантите от се разделят и преустановяват съместната си дейност, за да се отдадат на солови и странични проекти. През февруари 2009, след милиони запитвания от фенове и издатели за евентуален реюниън, формацията се събира отново в оригиналния си състав. Новината е посрещната с бурни овации от почитателите по света, а членовете на Мистър Биг също споделят щастието си да бъдат отново заедно и да свирят пред феновете.

Сред тях - и българските им почитатели.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички