Нина Николина пее с Магическите гласове на България в Страсбург


Нина Николина пее с Магическите гласове на България в Страсбург

6893

Нина Николина е музикален продуцент и една от певиците в новата формация Магическите гласове на България, който ще има официална премиера в престижната концертна зала Cité de la musique в Страсбург този петък, 9 март.
 
Новият проект е гвоздей в програмата на гала концерта, организиран от Министерството на културата, Българския културен институт в Париж и мисията ни в Страсбург по повод Българското председателство. Това е второто голямо събитие в чужбина след откриващия концерт в Брюксел в началото на февруари.

Събитието, което ще мине под наслов "Женските гласове на България", включва изпълнения на новия състав Магическите гласове на България, в който участват някои от най–гласовитите певици на народни песни - Александра Борисова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева, Таня Първанова и Еличка Кръстанова.

Нина Николина ще представи и Пендара етно проджект, в който народната музика се среща със съвременната електронна сцена. В него участва и нейният дългогодишен музикален партньор - перкусионистът, композитор и музикален продуцент Калин Вельов. Той ще бъде  единственият мъж в спектакъла в Страсбург.

За разлика от обичайните си перкусии, този път Калин Вельов ще се изяви и на соло тъпан. По време на изявата ще прозчвучат някои от най-популярните български народни песни, сред които "Седнало е Джоре", "Бре Петрунко", "Дилмано", "Полегнала е Тодора" и "Мори айда, айда". "Това не е традиционен концерт, а мултимедиен спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни", обяснява режисьорът на спектакъла Любомира Костова. Тя, заедно с режисьора на мултимедията Ема Константинова и сценариста Георги Тошев, представят панорама от най-доброто на женските гласове на България през годините.

В проявата задочно чрез специални видеа ще участват световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан. "Традиционното пеене в България е специфично за всеки регион, но в него е заложена силната връзка на българина с природата. Той ѝ се моли, той прави магии за плодородие, той живее в хармония с нея. Природата "диша" в песента, в звуците, в реденето на думите. Родопската песен носи мекотата на Родопите – планината, в която се вярва, че е роден легендарният певец Орфей. Красивата родопска песен "Излел е Дельо хайдутин" е българското "космическо" послание, избрано сред множество други музикални предложения да представи земната цивилизация. През 1977 златната плоча на "Вояджър" отлита и там е и тя, българската песен, съзвучна с Космоса", разказва консултантът на спектакъла доц. д-р Веселка Тончева от БАН.

Прочутите български женски оперни гласове ще бъдат представени от примата на Софийската и Пловдивската опера Таня Иванова и пианиста и композитор Екатерина Николова, която от години живее и работи във Франция.

Таня Иванова е аплодирана не само в България, но и в Европа като Лейди Макбет от "Макбет" на Верди, Елизабет от "Дон Карлос" на Верди и Мими от "Бохеми" на Пучини. Певицата е работила в различни музикални формации като Orchestre Philharmonique de Strasbourg, Orchestre Symphonique de Mulhouse, Opéra National du Rhin и Ensemble Moderne-Francfort Orchestre.

Нина Николина ​- "Яна":

https://www.youtube.com/watch?v=cagrKe64By0

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички