Международният София Филм Фест 2018 по ноти


Международният София Филм Фест 2018 по ноти

4548

Както е известно, 22-рият международен "София Филм Фест" ще се състои между 7 и 28 март.

В рамките на събитието ще се проведе и 15-ото издание на международния пазар на филмови проекти и филми "София Мийтингс" (15 - 18 март). По традиция и тази година кино и музика вървят ръка за ръка в афиша на престижния форум.

Ейбъл Ферара: Alive In France/Alive In France

Франция; 2017; 79; цветен; документален;
Режисьор - Ейбъл Ферара
Оператор - Еманюел Гра
С участието на - Джо Делия, Ейбъл Ферара, Пол Хип
Продуцент - Пол Хип, Ейбъл Ферара, Джо Делия, Кристина Шириа, Дуня Сичов, ПиДжей Делия, Ана Ферара, Анастасия Балан
Музика - Джо Делия, Ейбъл Ферара, Пол Хип
Продукция - batysphere
Ейбъл Ферара организира серия концерти и филмови ретроспективи във Франция, посветени на песните и музиката от неговите филми. Подготовката, в която са включени семейството и приятелите му, показва една друга страна на режисьора на култовите филми "Лошият лейтенант", "Кралят на Ню Йорк", "The Addiction" и по-скорошните "Добре дошли в Ню Йорк"и "Пазолини". (Кан‘2017 – Петнайсетдневката на режисьорите).

18 март, кино "Люмиер Лидл" - 14.00 часа
24 март, Френски институт - кино "Славейков" - 18.30 часа
27 март, кино "Одеон" - 18.30 часа
 
КУИЪРКОР: КАК ДА ЗАПОЧНЕМ ПЪНК РЕВОЛЮЦИЯ/ QUEERCORE: HOW TO PUNK A REVOLUTION

Германия; 2017; 83; цветен; документален;
Режисьор - Йони Лейзер
Сценарий - Йони Лейзер
Музика - Hyenaz
Какво се случва, когато обществото, което ти трябва, не е това, което имаш? Ето какво: повтаряш си, че то съществува, правиш фенски списания, които привличат тълпи от шантави пънк революционери, създаваш предизвикателни филми и ги показваш колкото се може повече... така бавно и полека обществото, което си си измислил, може и да стане реално и радикално движение, което се разпрострира в международни мащаби. Интервюираните във филма разискват хомофобията, половете, феминизма, СПИН, асимилацията, секса и, разбира се, изкуството.

24 март, ГЬОТE-ИНСТИТУТ - 18.30 часа

МУЗИКАЛНА КУТИЯ: 25 ГОДИНИ "РОК ФИЛМ ФЕСТ"

ЧАВЕЛА/ CHAVELA
Мексико-Испания-САЩ; 2017; 93; цветен; документален;
Режисьор - Катрин Гунд, Дареша Ки
Оператор - Катрин Гунд, Наталия Куевас, Паула Гутиерес
Музика - Джил Талми
С участието на - Чавела Варгас, Педро Алмодовар, Елена Бенароч, Мигел Босе, Алисия Елена Перес Дуарте и Нороня, Лилиана Фелипе, Патриа Хименес Флорес, Лаура Гарсия-Лорка
Продуценти - Катрин Гунд, Дареша Ки
Продукция - Aubin Pictures
Чавела повежда зрителите на едно експресивно, провокиращо пътешествие из живота на иновативната певица Чавела Варгас. В архивен материал, заснет от Катрин Гунд през 1991, чуваме спокойния, приятен глас на Чавела, която разговаря с група лесбийки, които я обожават. Случката се развива в особено важен момент от живота на певицата. 12 години Чавела не е на сцената, тъй като се бори с алкохолизъм и с раздялата с любовта на живота си. Интервюто е направено точно преди тя да замине за Испания, където ще се издигне от пепелта като феникс. Силна, забавна и изключително жива, на 71 години тя е във вихъра си.

11 март, ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ - КИНО "СЛАВЕЙКОВ" - 19.45 часа
19 март, КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8 - 19.00 часа
25 март, ДОМ НА КИНОТО - 12.00 часа

ЕРИК КЛЕПТЪН: ЖИВОТ В 12 БАРА /ERIC CLAPTON: LIVE IN 12 BARS
Великобритания; 2017; 135; цветен; документален;
Режисьор - Лили Фини Занук
Сценарий - Щефан "Скутер" Вайнтрауб, Лари Йелен
Музика - Ерик Клептън, Густаво Сантаолайа
С участието на - Ерик Клептън, Боби Уитлок
Продуценти - Лили Фини Занук, Лари Йелен, Щефан "Скутер" Вайнтрауб, Джон Батсек
Продукция - Passion Pictures
"КЛЕПТЪН Е БОГ". С тези думи, изписани на графити из Лондон, Ерик Клептън се превръща в легенда. Той е единственият музикант, който три пъти е приеман в Залата на славата на рок-ен-рола, печелил е 18 награди "Грами" и е известен по цял свят като един от най-великите изпълнители на всички времена. Но зад кулисите се крие липса на всякаква почивка и една трагедия. Безкрайното желание на Клептън да развива индивидуалността си го кара да напуска успешни банди и това шокира феновете – първо се оттегля от Yardbirds, а после и от супергрупата на 60-те Cream. Устремът му да преследва целта си и да не нарушава принципите си служи като катализатор на личната му артистична еволюция. Трудното му детство, прекарано в "къща с тайни", дългата и тежка битка с наркотиците и алкохола, трагичната загуба на сина му в ужасяващ инцидент – Ерик Клептън винаги намира вътрешна сила и се лекува с музика. През 2017 Клептън навършва 72 години, носейки със себе си повече от половин век легендарни музикални иновации. Ерик Клептън: Живот в 12 бара е разказан чрез собствените му думи и песни, както и чрез думите на неговото семейство, приятели, колеги, съвременници и много музикални легенди като Би Би Кинг, Джими Хендрикс и Джордж Харисън. Този филм за един от великите артисти на съвремието ни е вълнуващ, разкриващ и изненадващ.

18 март, ДОМ НА КИНОТО - 13.00 часа
20 март, CINE GRAND PARK CENTER - 19.00 часа
28 март, КИНО "ОДЕОН" - 20.15 часа

ВИМ ВЕНДЕРС (ИЗБРАНО)

КРИЛЕ НА ЖЕЛАНИЕТО/DER HIMMEL ÜBER BERLIN
Западна Германия-Франция; 1987; 128; черно-бял ; игрален;
Режисьор - Вим Вендерс
Сценарий - Вим Вендерс
Оператор - Анри Алекан
Музика - Юрген Книпер
С участието на - Бруно Ганц, Солвейг Домартен, Ото Зандер, Курт Боа, Чък Ортега, със специалното участие на Питър Фолк и Ник Кейв като самите себе си
Продуцент - Вим Вендерс
Продукция - Road Movies Filmproduktion, Argos Films, Westdeutscher Rundfunk, Wim Wenders Stiftung
Невидими, ангелите Дамиел и Касиел се запознават с обитателите на Берлин, чиито най-съкровени мисли могат да чуват. В цирка Дамиел наблюдава акробатката на трапец Марион. Ангелите посещават снимачна площадка, където Питър Фолк участва във филм. Фолк усеща присъствието на Дамиел; говори му, препоръчвайки му радостта на чувствата. Дамиел казва на Касиел, че е решил да стане човек и влиза в материалния свят. Питър Фолк споделя, че и той е бивш ангел. Дамиен се присъединява към Марион в рок клуб, където свири Ник Кейв. Тя произнася монолог, преди да се отдаде на целувката му. Касиел наблюдава как те започват живота си заедно. (Кан '87 – Най-добър режисьор Европейски филмови награди '88 – Най-добър актьор в поддържаща роля (Курт Бойс), най-добър режисьор Сао Пауло '88 – Наградата на публиката)

11 март, ДОМ НА КИНОТО - 13.30 часа
24 март, КИНО "ОДЕОН" - 20.30 часа

ПАРИЖ, ЩАТА ТЕКСАС/РARIS, TEXAS
Западна Германия-Франция-Великобритания-САЩ; 1984; 148; цветен; игрален;
Режисьор - Вим Вендерс
Сценарий - Сам Шепърд
Оператор - Роби Мюлер
Музика - Рай Кудър
С участието на - Хари Дийн Стентън, Джон Лури, Настася Кински, Дийн Стокуел, Орор Клеман, Хънтър Карсън, Бернхард Вики
Продуценти - Дон Гест, Анатол Дауман
Продукция - Road Movies Filmproduktion, Argos Films, Wim Wenders Stiftung
Травис се скита из пустинята на Тексас. Нестабилен е и има отчайваща нужда от вода, когато се оказва пред един бар и припада. Съмнителен немски доктор открива в портфейла на Травис телефонния номер на брат му Уолт. Уолт е шокиран от новината за състоянието на брат си, тъй като от четири години семейството му няма никаква вест от него. Той заминава за Тексас, за да прибере Травис, и го открива до един път. Заедно двамата тръгват към Лос Анджелис, където Уолт живее с жена си Ан и седемгодишния син на ТрависХънтър. Отначало Травис отказва да говори и е дистанциран, но с времето отново се престрашава да комуникира, а когато пристига в Калифорния, започва болезненият процес по сближаването с неговия син и жена му Джейн. (Кан ’84 – "Златна палма", наградата на ФИПРЕССИ, наградата на Екуменическото жури БАФТА ’84 – Награда за най-добра режисура Баварска филмова награда ’85 – Най-добро операторско майсторство Давид ди Донатело ’85 – награда "Рене Клер").

10 март, КИНО "ЛЮМИЕР ЛИДЛ" - 15.30 часа
23 март, КИНО "ОДЕОН" - 20.30 часа

ПИНА 3D/PINA 3D
Германия-Франция; 2011; 100 мин.; цветен;
Режисьор - Вим Вендерс
Сценарий - Вим Вендерс
Оператор - Хелене Лоуварт
С участието на - Пина Бауш
Продуцент - Джан-Пиеро Рингел
Продукция - Neue Road MoviesEurowide Film Production
Пина Бауш, основател и артистичен директор на "Tanztheater Wupertal Pina Bausch" от 1973, е легендарна танцьорка и хореографка. Уникалните ú творения промениха езика на танца и предлагат несравнимо с нищо друго визуално преживяване. Новаторският филм на Вим Вендерс улавя естетиката на Пина Бауш по неповторим начин. Пина  е първият пълнометражен документален филм, посветен на танците, който е заснет във формат 3D. За него режисьорът споделя: "Двуизмерното кино не би могло да предаде нито емоциите, нито естетиката в работата на Пина Бауш. Бях завладян и дълбоко развълнуван от танците ú, когато я гледах за пръв път преди 25 години. Започнах да разбирам човешкото движение, жестове и чувства по съвсем нов начин. Работих с Пина Бауш и танцьорите ú в тясно сътрудничество, за да мога да покажа на екрана именно тази магия. Форматът 3D ни дава възможност да поставим зрителите върху сцената, в центъра на събитията". Продуцентът Джан-Пиеро Рингел допълва: "Досега сме гледали само комерсиални 3D филми, защото форматът беше създаден именно с комерсиална цел. Но с Пина ние предлагаме за пръв път изключителен арт филм в 3D. И благодарение на сътрудничеството между Пина Бауш и Вим Вендерс, както и на работата на пионера в европейската стереография Ален Деробе ще положим началото на нов стандарт в 3D"(Оскар ’12 – Номинация за най-добър документален филм; Европейски филмови награди ’11 – Най-добър документален филм; Германски филмови награди ’11 – Най-добър документален филм и номинация за режисура; Британски независими филмови награди – Номинация за най-добър чуждоезичен независим филм; Филаделфия ’11 – Награда на публиката – Почетен диплом; Рим ’11 – Награда "HAG").

10 март, ДОМ НА КИНОТО - 20.30 часа
25 март, КИНО "ОДЕОН" - 20.30 часа

И ОЩЕ:

СИНКО МОЙ
България; 2018; 61; цветен; документален;
Режисьор - Павлина Иванова
Сценарий - Павлина Иванова
Оператор - Алекс Самунджи
Музика - The Turbans
С участието на - Мирослав Атанасов Морски, Ошан Махони, Дариус Люк Томпсън, Максим Счедровитски, Пабло Домингес, Павлос Мавроматакис, Фред Щиц, Моше Зехави, Канша Притчард, Мадхав Харидас, Джапар Балъкчи
Продуцент - Светла Цоцоркова
Продукция - Front film
Морски е емигрант в Лондон, посветил живота си на музиката. След години лутане и крайности, на 43 години, той получава нов шанс за семейство и дългоочакван пробив като музикант. Мултинационалната група, в която свири, е на път да запише дебютен албум и да излезе на голямата музикална сцена. За този дебютен албум Морски трябва да напише текста на една от песните и да я изпее. За него тя се оказва възможност да се помири с миналото и да погледне без чувство за вина бъдещето.

14 март, КИНО "ЛЮМИЕР ЛИДЛ" - 20.30 часа
21 март, ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ - КИНО "СЛАВЕЙКОВ" - 20.30 часа

РАДИОГРАМОФОН
България-Полша; 2017; 84; цветен;
Режисьор - Рузие Хасанова
Сценарий - Рузие Хасанова
Оператор - Кирил Проданов
С участието на - Александър Хаджиангелов, Яна Титова, Александър Алексиев, Александър Иванов, Стефан А. Щерев, Деян Георгиев, Стефан Мавродиев, Ованес Торосян
Продуцент - Гергана Станкова
Продукция - Menclips
Радиограмофон е създаден по истинска история и разказва за Али, който с опасност за живота си предприема тридневно пътешествие през охраняваните от армията планини, за да стигне до най-близкия град. Али иска да купи радио за своя обсебен от рок-ен-рола син. Развиваща се на фона на комунистическия режим в България, тази история не е просто за този баща и колко далеч е готов да стигне за сина си. Това е разказ за един човек, който отчаяно иска да си върне усещането за свобода. "Радиограмофон е за всеки, който обича автентичните истории, филмите на чужд език и рок-ен-рола. Въпреки че действието се развива в България, историята е валидна за всеки в Източна Европа, който помни комунистическия режим. И тъй като продължаваме да живеем в турбулентни времена, повече от всякога е важно Радиограмофон да бъде разказан точно сега. Радиограмофонът придава ново значение на свободата, която музиката предлага. През 70-те години мърсибийтът (музиката на групите от Ливърпул) раздвижва Великобритания и променя музикалния небосклон, достигайки чак до Америка. Уви, влиянието, което тази музика има в Източна Европа, както и нещата, които хората са вършили, за да я слушат – всичко това не е известно днес. Именно тази музикална промяна вдъхновява хората и им помага да бутнат Берлинската стена. Дори Михаил Горбачов признава, че Бийтълс са свалили комунизма.
Хората са били обединени срещу режима и са намирали надежда в музиката, както и един в другиго. Именно тази забранена музика е вдъхновявала хората от поколението на баща ми в края на 80-те години да търсят свободата", пояснява Рузие Хасанова пред Cineuropa.org (Варна, "Златна роза" ‘17 – Награда за дебютен пълнометражен филм DIRECTOR)

11 март, ДОМ НА КИНОТО - 18.00 часа
12 март, ДОМ НА КИНОТО - 16.00 часа

ДИВИЯТ ЕЗДАЧ ООД/WILDER REITER GMBH
Западна Германия; 1967; 107; черно-бял; игрален;
Режисьор - Франц-Йозеф Шпикер
Сценарий - Франц-Йозеф Шпикер
Оператор - Волфганг Фишер
С участието на - Херберт Фукс, Шантал Кашин, Бернд Херцшпрунг, Райнер Базедов
Продуцент - Хорст Манфред Адлоф
Продукция - Horst Manfred Adloff Produktion
Ким е необикновен американски студент, който живее близо до Мюнхен и иска да стане поп звезда. Неговият мениджър му предлага да направи няколко каскади, които да бъдат заснети, и така кариерата му да тръгне нагоре. Скоро медиите го забелязват. Една от най-смешните каскади е, когато Ким трябва да "спаси" монахиня, давеща се в кална локва. Филмът осмива шоубизнеса и схемите на звездните агенти.

12 март, ГЬОТE-ИНСТИТУТ - 16.00 часа
14 март, ГЬОТE-ИНСТИТУТ - 19.30 часа

ИНТИМНО ОСВЕТЛЕНИЕ/INTIMNÍ OSVETLENÍ
Чехословакия; 1965; 71; черно-бял ;
Режисьор - Иван Пасер
Сценарий - Ярослав Папушек, Иван Пасер, Вацлав Шашек
Оператор - Мирослав Ондршичек, Ян Стреча
Музика - Йозеф Харт, Олдтрих Корте
С участието на - Зденек Безушек, Карел Блазек, Мирослав Цврк, Вера Кресадлова, Дагмар Рединова, Ярослава Щедра
Продукция - Ceskoslovenský Státní Film
Във филма на Иван Пасер се разказва за мечтите на двама музиканти. Единият е напуснал малкото им родно градче, за да се реализира по-успешно, но се връща, за да посети другия, който е станал учител по музика.

22 март, ЧЕШКИ ЦЕНТЪР - 18.30 часа

КРАТЪК ИЗЛЕТ/KRATKI IZLET
Хърватия; 2017; 75; цветен;
Режисьор - Игор Бежинович
Сценарий - Игор Бежинович, Анте Златко Столица, по едноименния роман на Антун Шолян
Оператор - Данко Вучинович
С участието на - Анте Златко Столица, Младен Вуйчич, Желко Белян, Ива Ившич, Марко Аксентийевич
Продуцент - Игор Бежинович
Продукция - Studio Pangolin
Стола, млад мъж, наближаващ 30-те, прекарва лятото си, купонясвайки на музикални фестивали на полуостров Истрия. Един ден среща стария си познат Роко, който е на мисия да открие средновековни фрески в манастир наблизо. Роко убеждава Стола и други случайни купонджии да го придружат в търсенето. Но когато бусът им се скапва насред нищото, кратката екскурзия се превръща в алегорично пътешествие из непознатото. Лутането им из красивите места на Истрия е обвито от воала на магическия реализъм и така творбата се превръща в едно от най-необичайните съвременни хърватски филмови произведения. (Палич '17 – Специален диплом Пула '17 – "Златна арена" за най-добър филм на фестивала, най-добър звук).

12 март, КИНО "ОДЕОН" - 18.30 часа
13 март, КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8 - 20.30 часа
22 март, КИНО "ЛЮМИЕР ЛИДЛ" - 14.30 часа

Адам/Adam
Германия-Исландия-САЩ-Мексико; 2018; 70; цветен; игрален;
Режисьор - Мария Солрун
Сценарий - Мария Солрун
Оператор - Йоана Пиечота
Музика - Харалдур Трастарсон
С участието на - Магнус Мариусон, Естер Томпа, Флориане Даниел
Продуценти - Мария Солрун, Джим Старк
Глухото момче Адам и майка му, която създава техномузика, винаги са живели в различни светове. Едновременно с това обаче са в постоянна симбиоза: той усеща нейната музика директно с тялото си. Когато на майка му ѝ поставят диагноза мозъчно увреждане, причинено от алкохол, Адам трябва да започне да се грижи за себе си. Той се изправя пред предсмъртното ѝ желание по типичния за него лаконичен начин.

14 март, Дом на киното - 18.30 часа
15 март, Дом на киното - 16.00 часа
25 март, Euro Cinema - 19.45 часа

Песента на скорпионите/The Song Of Scorpions
Швейцария- Франция, 2017, 119'
Режисьор: Ануп Сингх
С: Голшифтех Фарахани, Ирфан Хан, Уахида Рехман, Шашанк Арора, Критика Панде, Сара Аржун, Шефали Бушан, Тилотама Шоме
Според древна легенда ужилването от скорпион от дълбоката пустиня на Джайсалмер, Раджастан, убива човек до 24 часа. Отровата на скорпиона вкарва трескава мелодия в тялото на жертвата. Единственото спасение е да се открие изкусен певец, който може да разчете мелодията в пулса на ужиления и да изпее песен, която да подейства като противоотрова.

10 март, Cinema City Sofia - 19.00 часа
11 март, Cinema City Sofia - 21.00 часа
13 март, Euro Cinema - 19.45 часа
14 март, Arena Deluxe Bulgaria Mall - 19.00 часа
14 март, Cine Grand Park Center - 19.00 часа
15 март, ОКИ Искър, ж.к. Дружба - 19.00 часа
18 март, ОКИ Искър, ж.к. Дружба - 20.00 часа
22 март, Euro Cinema - 19.00 часа
24 март, G-8 Cinema - 16.00 часа
29 март, Влайкова - 19.30 часа
   
Концерт на The Turbans - 14 март, кино "Люмиер Лидл" - 22.30 часа

Международният филмов фестивал "София Филм Фест" (Sofia International Film Festival) е най-мащабният кинофестивал в България и едно от водещите филмови събития в Централна и Източна Европа. Историята му започва през 1997 г. и всяка година привлича повече от 85 000 зрители. След натрупвания и постижения, които отличават фестивала не само в областта на киното, той придоби статут от медиите и професионалистите на едно от най-значимите събития в областта на културата в България, представящо актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското кино пред света. От 2003 фестивалът е с конкурсен характер – Международният конкурс е за първи и втори филми, а събитието е част от календара на FIPRESCI. В същата 2003 година стартират и конкурсните програми за регионални филми (Балкански конкурс) и за българско късометражно кино (Jameson Short Film Award). От 2009 година в програмата на фестивала се провежда и конкус за документално кино.

Събитието се нареди сред 50-те топсветовни фестивала на сп. "Варайъти" през 2009, а от 2010 е единственият български филмов фестивал, акредитиран от FIAPF (Международната федерация на продуцентските асоциации в света) и подкрепен от програма "Творческа Европа МЕДИА" на Европейския съюз.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички