Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Градината на Unitopia в Картини от една изложба

17.03.2018   MySound.bg
Унитопия
Музикантите от австралийската група Unitopia се опитват да предизвикат в сърцето и душата на слушателя ярки образи и да провокират с теми за забързаното темпо на живота и човешките взаимоотношения, политическите и социалните сблъсъци, представени изключително в положителна и възвисяваща светлина. 
 
В музикално отношение те възприемат  стила прогресив рок като рамка, в която включват елементи от такива жанрове като класическа музика, уърлд, джаз, хард рок и груув groove. Във втория студиен албум на Unitopia - "The Garden" ("Градината") откриваме идеята за пътешествие във времето и пространството, като отправна точка е една "градина", която предоставя сцена за полета на фантазията, за размисли около живота и смъртта, за нещата, които ни нараняват и начините да ги преодолеем.  
 
Пианистът и китаристът Sean Timms споделя: "Заедно с певеца Mark Trueack пишем всички текстове за Unitopia. Ние двамата гледаме нещата от различен ъгъл. Обикновено Mark съчинява моментално текстовете, докато аз имам нужда да работя повече време върху тях. За мен е много важно поетичният образ да бъде възможно най-точно представен. Вдъхновението за Mark идва от неговите сърдечни преживявания, докато аз се вдъхновявам от четене, наблюдения и житейски опит. Основните теми на нашите текстове са в доста широк диапазон, но като цяло се стремим да изразим положително отношение към тях. Има твърде много отрицателни неща около нас, затова искаме да поддържаме положителното. Дори когато всичко изглежда мрачно, все пак си мислим, че може да се намери светлина в края на тунела. Някои слушатели може да смятат, че това не е възможно или твърде опростено. Може и да е така, но това няма да промени нашия подход към текстовете ни. Искаме слушателят да бъде извисяван от нашата музика, и да пишем положителни текстове е един от начините да го направим.
 
Песента "Градината" се появи след като с Mark видяхме реклама за фестивала "Градината на неземните удоволствия" и си спомнихме за картината "Градината на земните удоволствия" от Hieronymus Bosch. Това стана отправна точка за текста, в който се опитахме да представим някакво странно, фантастично и чудновато място, където човек може да отиде и напълно да забрави заблудите си, да се отдаде на всяка своя прищявка и да изпълни всяко свое желание. Същевременно ние знаем, че понякога нещата, които са приятни, не винаги са добри за нас. По този начин водим постоянна борба между удоволствията на живота и грижата за ума, тялото, душата и емоциите.
 
В други песни пък се виждаме как летим със самолет или сърфираме в океана, но има и теми за това какво се случва с нас, когато умрем, за стремежа ни да бъдем себични и какво би станало със света, ако поне малко променим тази нагласа, за паденията ни в житейските ситуации и начините да ги преодолеем, за любовта, която не познава времеви и пространствени ограничения, за високия дух на миньорите от рудника в Beaconsfield, Тасмания, които прекараха 321 часа в затворено пространство, – всичко това събрано в нашата градина", завършва Sean Timms.
 
Албумът "The Garden" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" на  програма "Хоризонт" по БНР в събота, 17 март, след новините от 21.00 ч.1066
100%
 

Януари ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031