В Париж през април с Мира Кацарова


В Париж през април с Мира Кацарова

4482

Има нещо неустоимо във всичко, което свързваме с Франция, а езикът на тази страна притежава особена притегателна сила, като че ли назованите на френски чувства, предмети и идеи стават по-красиви.  Като добавим към тази магическа формула и музиката, пред нас наистина се отваря цял нов свят – нежен, фин, понякога наивен, но винаги пълен със страст към живота. 
April In Paris е заглавието на новия проект на Мира Кацарова, който е посветен на френската музика. Песента, дала заглавието на програмата, е единствената композиция с английски текст и единствената класическа джаз пиеса в нея. Превърната в джаз стандарт, след първоначалното ѝ представяне на Бродуей през 1932 година, и интерпретирана от десетки джаз певци и инструменталисти, в проекта на Мира тя играе ролята на покана към онзи свят, в който животът се живее в розово.  Неслучайно премиерата на April In Paris с в началото на април, но не във френската столица, а в София и Пловдив. На 4 април от 20.30 ч. в Sofia Live Club е първият концерт от проекта, който ще бъде с вход свободен. Париж ще гостува на Пловдив – френските песни, избрани от Мира, ще звучат в Bee Bop Café от 21.00 часа на 6 април.  С изключение на заглавната песен в програмата, повечето композиции са подчинени на традицията на френския шансон. В April in Paris ще прозвучат две от най-обичаните песни на първата дама на френската музика – "Non, je ne regrette dе rien" и "La vie en rose", на Едит Пиаф. "Et la Mer" на Мишел Льогран е една от най-красивите френски песни и съвсем естествено има място в програмата. Вероятно няма човек, който да не е чувал една от френските класики от 60те -  "Les Champs-Elysees" на Жо Дасен. Тя също е в репертоара на Кацарова за 4 и 6 април.  Изненадващата композиция във френската програма е "Oblivion" на Астор Пиацола. Връзката на тази пиеса с Франция е, че тя е била повлияна от съветите на Надя Буланже, чийто ученик е бил самият Астор и именно под нейно влияние той създава танго нуево и респективно "Oblivion". Мира е написала текст на френски към инструменталната композиция на Пиацола, а по време на изпълнението като речитатив ще прозвучи и стихотворението на Пол Верлен "Il pleure dans mon coeur". Друго неконвенционално заглавие е "Je Bois" на неповторимия френски писател, музикант и драматург Борис Виан. Следващите не по-малко значими заглавия в програмата са "Ne me quitte pas" на Жак Брел и "Que reste-t-il de nos amours?" на Шарл Трене. На френски ще прозвучи и "Les eaux de Mars" ("Waters Оf March").  Има и някои по-нови френски песни – като "Voyage Voyage" на Дезирлес, с много изненадващ прочит от страна на Мирослав Турийски, който е автор на аранжиментите на всички композиции, включени в April In Paris.  "La Belle Dame Sans Regrets" на Стинг, написана от Доминик Милър, и "Dansez sur moi" на Клод Нугаро добавят последните щрихи в музикалната картина на френския живот, вкус и култура. 
Мира ще представи April In Paris с джаз триото си Мирослав Турийски (пиано), Христо Йоцов (барабани) и Веселин Веселинов-Еко (контрабас). Към тях ще се присъедини и струнен квартет. А френската музика ще продължи своето пътешествие в страната през лятото, когато Мира планира турне с програмата. 
Проектът се осъществява с безрезервната подкрепа на Schweppes, които обичат истински джаза и от години подкрепят проектите не Мира Кацарова. В реализирането на френската мечта участва и фотографът Павел Червенков, 'чието дело е специалната фотосесия с певицата и другия главен герой – класически ситроен DS, може би най-емблематичният модел автомобил във Франция, който е спомен за несравнимо красивото френско кино, но и символ на френския живот и нагласа към света, който все още може да се види по улиците на Париж, Лион или МарсилияApril In Paris ще си има и специално книжно издание, включващо всички текстове на песни, както и няколко, написани от Мира за програмата, отношението и връзката ѝ с френската култура, език и начин на живот. В книжката за проекта, която ще получат присъстващитe на концертите, са поместени и всички кадри от фотосесията на Павел Червенков.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички