Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Съркъл пит, стейдждайв и тустеп под носа на щуравите Deez Nuts


Съркъл пит, стейдждайв и тустеп под носа на щуравите Deez Nuts

4304

Тържествата за юбилея на "Тангра Мега Рок" приключват ударно в малката зала на столичния клуб "Микстейп 5" със шоу, посветено на празника на предаването за хардкор и пънк на медията - "Panic Attack".

Отбелязва се с банди в съответния стил. Получава се такова шоу, за което гостите ще разказват на колегите си буквално по цял свят. А хедлайнъри на финалното събитие са откачалките Deez Nuts. Група от Австралия, която прави иначе различните рап и хардкор да изглеждат така близки. А на мен първото направление от този микс ми е така далечно. И въпреки това, гостите печелят.

Момент. Не казвам, че е лесно, а още по-малко необходимо, да се превключи от изисканата готик естетика и мрачна лирик вълна на британците Paradise Lost, които ни покориха предишната вечер, но какво пречи да сме на фронта. Товароподемността на ниската сцена е проверена първо от новия проект Покой. Фронтменът Георги и вокалист на Expectations обича да говори между песните. Умни неща, които - макар толкова потваряни, винаги е интересно да ги чуеш отново. Дори бабата на горния етаж над репетиционната в гаража би могла да разбере, че Покой пишат песни със съдържателни текстове на български. "Дама Пика" и "Истината" разгорещяват хлапетата отпред.

Преди австралийците сериозно да денивелират сцената, тя е превзета от нашите момчета Last Hope. Правят го с увереност и с лекота. Както обикновено, успяват да ме накарат да се чувствам така, сякаш няма сиво всекидневие и проблеми и не са минали никакви 20+ години, откакто ги гледах на първия им концерт в читалище "Светлина". А са минали години, лицата на хардкор сцената са се попроменили, като естествено обичайните заподозрени са още тук. И ще останат. Май няма човек, който да не пее с Last Hope.

Думата е дадена на Георги Челебиев от неправителстваната организация КАЖИ "Кампании и активизъм за животните в индустрията" да обясни за настояща петиция за затварянето на ферми за норки в България, към която всеки може да се присъедини. А за присъстващте процедурата е улеснена с наличен списък на място. Подписвам се и желая успех. Това тук е истинско, а не например безумието "Кранисти срещу вегани" или подобни безмислици, които "осмислят" ежедневието на админите им.

Размотаване, бърборене и Deez Nuts са наред. Но със заместник на оригиналния си басист Sean Kennedy, който не е могъл да дойде с тях. Той не кой да е, а важна фигура в хардкор сцената - Carl Schwartz от First Blood, екс-Terror и екс-Sworn Vengeance. Той се отзовал на поканата само след еднодневно известие, че ще имат нужда от услугите му. Затова и отнася поне осем поздрава от сцената...

Не съм особен познавач на австралийците, които имат нов албум "Binge & Purgatory", излязъл чрез Century Media/Sony Music Entertainment миналия април. Сетът тръгва с "Binge" и "Purgatory" и още на следващата "Stay True" от едноименния дебютен албум от 2008-а имат публиката на своя страна. 10 парчета по-нататък положението е все същото. До масовата истерия с чудесната за хорово пеене - или, ако щете, казвайте му "sing along" "Band Оf Brothers" (oт "Bout It"!, 2013) в оригинал със Sam Carter от Architects, чийто глас сега звучи на запис: "Face This On My Own" от "Word Is Bond" (Century Media, 2015) и "For What Is Worth" от "Binge & Purgatory"...

"Без да се отнася за никого в залата, това е едно негативно парче- "Your Mother Should've Swallowed You" (от "Stay True"). Лицето JJ Peters, който е и основна фигура в стартиралия като едноличен проект, движен именно от него, видимо се размазва от кеф, докато разни крайници постоянно минават на косъм от лицето му. Въртележка страшна. Съркъл пит, стейдждайв, тустеп, ала-бала. Всеки си има своя танц. Ето това е да се забавляваш докато работиш. Добре, че София не е Берлин или някой друг европейски град, както споменава по-рано тази вечер Сашо, приканвайки всеки да се забавлява по своему, като визира строгите забрани за стейдждайв в Европа, каквито нас още не са ни достигнали. И дано скоро не ни бъдат наложени, защото атмосферата, която носят подобни концерти у нас, е нещо, което се сещаме колко ценно е едва, когато се сблъскаме с другата действителност. А тук сме си такива - луди, безразсъдни и всотдайни... или поне когато иде реч за купон. Така де, говорим за купон. Не само австралийците са лоши момчета в този клуб.

"Вие сте най-лудите пичове... Ние имаме история тук, благодарение на Сашо и "One For One", защото тези неща се случват благодарение на него", пояснява китаристът Matthew "Realbad" Rogers след като е инициирал шумен аплауз за Сашо. Така си е.

Ще им се да свирят още, но туй то, нямат повече парчета, разучени с гост музиканта на баса и се налага сетът да бъде съкратен. Така и така от тавана отдавна капе пот. А има толкова много за доизпиване, толкова навити мацки и... и път до Румъния, където свирят с Last Hope на априлското издане на Rockstadt на закрито.

Така ще е то, както са го казали в "Shot After Shot": ден след ден - всеки ден.

Снимка: Албена Цолова - Бета
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички