Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Изгрев от Chromatic Point

28.04.2018   MySound.bg
Обложката на  Chromatic Point
Етно/прогресив метъл групата Chromatic Point, създадена около 2010 г., е добре позната в България от своите гостувания: само през изминалата седмица имаше три представления у нас – в София, Велико Търново и Пловдив.

Мотивите на македонците - да намерят ново измерение на прогресив метъл рока. са вдъхновени от фолклора с типичната за региона ритмична структура с неравноделни размери, представяща своеобразен фюжън на различни жанрове: блус, джаз, метъл и т.н.

Ето как въвежда в техния трети студиен албум пианистът Душко Ичев: "След успеха на втория ни албум "Слики од старата куќа" ("Снимки от старата къща") и позитивните отзиви, които получихме, бяхме твърдо решени да продължим в същия дух на композиране и подход към музиката. Почнахме с интензивни репетиции някъде през октомври 2015 и някъде към средата на март 2016 г. вече бяхме приключили с композирането на материала. Няколко дни преди влизането в студио получихме известие от нашия, сега вече бивш китарист Стефан Миладинов, че иска да напусне групата по все още недокрай изяснени причини. Договорихме се да запишем албума в студиото, както и видеоклиповете, които бяха планирани, за песните "Патувайjки низ сонот" ("Пътуване през съня") и "Последна мисля" ("Последна мисъл"), а след това да продължи със своите планове. Така се появи "Изгрев", нашият трети студиен албум".

Идеята беше да продължим с композирането на инструментална музика, без никакви ограничения във форматен, хармоничен и изпълнителски смисъл. "Изгрев" е логичен наследник на предходните два албума, където отново се изтъкват етно мотивите, "изтъкани" върху метъл основа. Повторно включихме фолклорни инструменти като допълнение към цялостния замисъл за етно прогресив метъл, който да е специфичен за този край на Земята. Вдъхновение за песните намираме в най-различни музикални жанрове – от сериозната класическа музика до фолк музиката и поп музиката. Като правило основата на ритмите ни се базира на неравноделните размери, характерни за балканските народи", завършва Душко Ичев.

Албумът "Изгрев" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по на БНР на 28 април, събота, след новините в 22.00 ч.


706
100%
 

Октомври ´18


ПонВтСрЧетПетСъбНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031